latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:12 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Srpska će imati odgovor ako Incko upotrijebi svoja nezakonita ovlašćenja (VIDEO)

Republika Srpska imaće svoj odgovor ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko upotrijebi bilo kakva ovlašćenja kao reakciju na posljednje zaključke Narodne skupštine, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Parlament Srpske juče je odbacio zahtjev visokog predstavnika da se ponište priznanja koja je Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada 2016. dodjelio najvišim zvaničnicima Srpske. Poslanici SDS i PDP nisu glasali o zaključcima.

Valentin Incko može biti zadovoljan. "Produbio” je srpski raskol. Njegov zahtjev Narodnoj skupštini da poništi priznanja Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Radovanu Karadžiću, dodijeljena povodom 25 godina postojanja i rada parlamenta, odbijen je većinom glasova, ali ne i svih srpskih poslanika. Pred glasanje poslanici SDS i PDP-a napustili su skupštinsku salu.

- Oni su jednostavno, pod pritiskom nekog iz međunarodne zajednice, političkog Sarajeva ili visokog predstavnika, tako odlučili i time doprinijeli da bi sankcije koje bi mogle uslijediti, mogle biti selektivne i vjerovatno ne bi uključile predstavnike tih partija - rekao je poslanik SNSD-a Srđan Mazalica.

U SDS-u ne spore priznanja, ali kažu da ih nije dodijelila Narodna skupština već Odbor za obilježavanje zbog čega nisu glasali. Odbor su činili svi predsjednici NSRS, kao i šefovi klubova srpskih stranaka u tadašnjem sazivu skupštine čime argument SDS-a da ne glasaju gubi smisao.

- Јa sam rekao da ništa nije sporno u poveljama kao i u imenima, jer su suštinski naši ljudi iz SDS-a učestvovali u tome, već samo da ta Komisija koja je tada odlučivala, da sada svoj stav. Ništa nije kontradiktorno - rekao je poslanik SDS-a Davor Šešić.

Opozicija ima pravo na svoj način rada, ali nacionalne teme treba da okupe sve faktore u Srpskoj, komentarisao je bojkot glasanja opozicije o Inckovom zahtjevu Milorad Dodik.

- Ima tu praktičnih problema, jer to umanjuje snagu Srpske. Oni koji su protiv Srpske i misle da ovdje ima i drugih koji drugačije misle, ali uvjeren sam da istinski članovi SDS-a i dalje stoje na osnovnim vrijednostima o Srpskoj - rekao je Dodik.

Nespremnost da se javno suprostave Valentinu Incku i sakrivanje iza Odbora izazvalo je nezadovoljstvo mnogih u SDS-u. Saznajemo da je odluku da napuste sjednicu donio zamjenik predsjednika stranke Milan Radović jer se Mirko Šarović, koji je u Turskoj, nije javljao na telefon. Iako su takođe u opoziciji, DNS je podržao zaključke.

- Јa koliko znam njihovi šefovi klubova su zajedno sa ostalim šefovima klubova usaglasili ove zaključke, a zašto ih kasnije nisu podržali, to pitajte njih. Mi moramo poštovati kontinuitet Narodne skupštine i ne možemo reći da ono što se desilo 2016. danas ne važi - istakao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić. 

Iz OHR-a smo ostali bez odgovora na naše pitanje kako će reagovati. Ranije, Valentin Incko je rekao da kazne nisu bitne a da će o stavu Narodne skupštine obavijestiti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela. Tužakanje mu neće pomoći, kaže Dodik.

- Ukoliko Incko upotrebi bilo kakva ovlaštenja koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će Srpska donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borel, pa neka izvoli - naglasio je Dodik.

Iako su tokom rasprave govorili da je to još jedna predstava Milorada Dodika, da se postojeće rezolucije i odluke Narodne skupštine ne poštuju, čini se da su SDS i PDP sebi dali autogol odbijaću da učestvuju na glasanju.

To donekle potvrđuje visoki predstavnik koji za raspravu u Skupštini Srpske kaže da je najvažnije i da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti. Samo nije rekao na koje Srbe misli.