latinica  ћирилица
12/05/2021 |  20:59 ⇒ 21:19 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije i veliki broj vjernika u molitvenom hodu

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Јoanikije predvodio je veliku narodnu litiju u Nikšiću u čast Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada.
Episkop Јoanikije - Foto: SRNA
Episkop ЈoanikijeFoto: SRNA

Prije nego što se ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog krenulo u litiji, episkop Јoanikije je pozvao okupljeni narod da poštuju propisane epidemiološke mjere.

- Sjećamo se, i to ćemo proslaviti danas, prošle godine kada smo išli u molitveni hod i kada smo bili optuženi da širimo zarazu. Narednih mjesec dana u gradu Nikšiću nije bilo nijednog oboljelog od ove opake bolesti - naveo je vladika Јoanikije.

On je poželio da tako bude i ove godine i da "Sveti Vasilije odagna svaki zarazni virus, a posebno virus mržnje, svađe i podjela".

- Da se objedinimo u ljubavi i sigurni smo, kada mi uklonimo mržnju i rasprave između nas, da će nam Bog dati svako dobro i da će u dogledno vrijeme ukinuti i ovu zarazu koju je pustio na nas zbog naših grehova ne bi li smo se obratili Gospodu - dodao je vladika Јoanikije.

Pored episkopa Јoanikija litiju je predvodio i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević. U litiji su bili i predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković, bivši košarkaški reprezentativac Dejan Tomašević.

Prisutni su bili i pripadnici Vojske Crne Gore, koja dijeli zaštitne medicinske maske.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.