latinica  ћирилица
12/05/2021 |  21:16 | Autor: SRNA

Robinson: Karadžićev život u britanskom zatvoru biće u opasnosti

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić protivio se da ostatak zatvorske kazne služi u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog toga što su u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Јorkširu islamski ekstremisti prerezali grkljan srpskom generalu Radislavu Krstiću, piše britanski "Gardijan".
Piter Robinson - Foto: SRNA
Piter RobinsonFoto: SRNA

Karadžićev advokat Piter Robinson rekao je da je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Agijus donio odluku da prvi predsjednik Sprske kaznu odsluži u Britaniji uprkos njihovim protivljenjima.

- Protiv smo toga zbog onoga što se desilo generalu Krstiću u Britaniji i poteškoćama sa kojima se suočio liberijski predsjednik Čarls Tejlor. Uz veliki postotak muslimana među zatvorskom populacijom, Karadžićev život biće u opasnosti i da bi bio bezbjedan moraće da bude u samici - rekao je Robinson, prenosi "Gardijan"

Britansko Ministarstvo pravosuđa odbilo je iz bezbjednosnih razloga da saopšti u kom zatvoru bi bio smješten Karadžić, kao i lokaciju.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je danas da je Britanija prihvatila da Karadžić služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, prenio je Rojters.

Iz Međunarodnog mehanizma je saopšteno da je vlastima Velike Britanije ranije upućen zvaničan zahtjev da razmotre mogućnost da Karadžić u toj zemlji služi ostatak kazne.

Generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića su 2010. godine u ćeliji zatvora "Vejkfild" u Zapadnoj Јorkširu napali islamski ekstremisti.

Zbog toga je Krstić 2012. godine prebačen u Poljsku na izdržavanje zatvorske kazne.

Karadžić /75/ je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine.

Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.