latinica  ћирилица
13/05/2021 |  08:03 ⇒ 14/05/2021 | 00:37 | Autor: Agencije

Kopnena ofanziva: Izraelski vojnici ušli u Gazu (FOTO/VIDEO)

Nastavljeni su sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Projektili lete sa obje strane. Od ponedjeljka je stradalo 83 Palestinaca i sedam Izraelaca.

23:53 Netanjahu: Hamas plaća visoku cenu, operacija će trajati koliko god je potrebno

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da Hamas plaća visoku cenu u Pojasu Gaze i da će operacija trajati koliko god je potrebno.

- Rekao sam da ćemo Hamasu odrediti vrlo visoku cijenu, i nastavićemo to da radimo sa velikom snagom. Јoš nismo dali konačnu riječ - saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

23:29 Izraelski vojnici ušli u Gazu

Vojska Izraela saopštila je da je u toku i vazdušni i kopneni napad na Gazu.

U saopštenju se ne daju detalji, dodaje se da će uslijediti kasnije.

Ranije danas, visoki diplomatski izvor, koga je preneo Kanal 12, naveo je da Izrael razmatra kopnenu operaciju u Gazi kao odgovor na stalnu i jaku raketnu vatru iz Pojasa.

21:03 Tri rakete ispaljene iz Libana na sjeverni Izrael

Izraelske snage potvrdile su da su tri rakete iz Libana ispaljene na sjever Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Prema navodima vojske, rakete su pale na otvorena područja u blizini sjeverne izraelske obale.

Projektili su se kretali prema nenaseljenom području, pa nisu aktivirane sirene ili protivvazduhoplovna odbrana, navodi vojska.

Izraelska vojska u saopštenju nije komentarisala ko stoji iza raketnog napada.

Međutim, vojni izvor iz Libana rekao je državnom kanalu MTV da se čini da je palestinska grupa ispalila rakete, a ne Hezbolah.

20:36 SAD blokirale hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Sjedinjene Američle Države su blokirale zahtjev za održavanje hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u petak povodom krize na Bliskom istoku.

Portparol delegacije Kine, koja trenutno predsjedava Savjetom, rekao je da SAD neće pristati na održavanje video-konferencije.

Agencija Rojters prenosi da su SAD kao razlog navele diplomatske napore, ali su ostavile mogućnost da sastanak bude održan u utorak.

20:31 Propalestinski i proizraelski protesti širom svijeta

Propalestinske i proizraelske demonstracije, podstaknute zaoštravanjem sukoba na Bliskom istoku, održane su u velikom broju zemalja, uključujući Belgiju, Iran, Italiju, Keniju, Pakistan, Tursku, SAD i Britaniju.

U Francuskoj je ministar unutrašnjih poslova zatražio od šefa pariske policije da zabrani demonstracije.

19:06 Bajden pozvao na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku

Američki predsjednik DŽozef Bajden pozvao je na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku, rekavši da želi značajno smanjenje raketnih napada, prenosi Rojters.

Bajden je, obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, rekao da očekuje još razgovora sa liderima u regionu.

19:01 Makron poziva na "definitivno resetovanje" pregovora

Francuski predsjednik Emanuel Makron zabrinut je zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca i poziva na "definitivno resetovanje" pregovora između dvije strane, saopštilo je francusko predsedništvo, prenosi Rojters.

18:54 Hamas tvrdi da je dronovima gađao gasnu platformu Izraela u Sredozemlju

Vojno krilo pokreta Hamas "Brigada el Kasam" saopštilo je da je uz pomoć borbenih dronova izvelo napad na gasnu platformu Izraela u Sredozemnom moru.

- U bici 'mač Јerusalima' upotrebljeno je novo oružje i uz pomoć dronova-kamikaza Šihad izveden je napad na gasnu platformu nedaleko od obale Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju, objavljenom na društvenim mrežama "Brigade el Kasem".

To je, kako su naveli, bio odgovor na napade na Pojas Gaze koji su danas izvedeni, prenosi Sputnjik.

Palestinski borci su zaprijetili još žešćim napadom na nastavak agresije i ubistvo lidera i aktivista Hamasa.

16:49 Izraelska vojska pozvala 7.000 rezervista

Izraelska vojska je objavila da vojnici neće imati slobodan vikend zbog mogućnosti kopnenih operacija u oblasti Pojasa Gaze, pošto se tamo sukobi intenziviraju, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je pozvala 7.000 rezervista. Portparol vojske Hidai Zilberman je naveo da je polovina njih iz vazdušne odbrane, artiljerije i medicinskih jedinica, a druga polovina je na administrativnim i obavještajnim pozicijama.

16:31 Guteres i Putin pozvali na prekid sukoba

Generalni sekretar UN Antonio Guteres i predsjednik Rusije Vladimir Putin su tokom video-poziva pozvali na prekid sukoba između Izraelaca i Palestinaca, saopšteno je iz Kremlja.

- U svjetlu eskalacije palestinsko-izreaelskog konflikta, zabilježeno je da je glavni cilj zaustaviti nasilje sa obe strane i osigurati bezbjednost civilnog stanovništva - navodi se u saopštenju Kremlja, koje je prenio Rojters.

15:49 Letove ka Izraelu otkazale i druge avio-kompanije

Osim "Britiš ervejza", letove ka Tel Avivu otkazali su i "Virdžin atlantik", "Lufthanza" i "Iberija" i tako se pridružili američkim avio-kompanijama koje su ranije otkazale svoje letove ka Izraelu.

13:55 Militanti Hamasa gađali aerodrom "Ramon"

Iz organizacije Hamas saopšteno je da su raketama gađali izraelski aerodrom "Ramon", u blizini Crvenog mora.

Izraelski zvaničnici navode da nijedna raketa nije pogodila aerodrom "Ramon", koji radi uobičajeno.

Nakon raketiranja Tel Aviva, svi dolasci na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu preusmjereni su na aeordrom "Ramon" na jugu zemlje.

13:45 Hamas: Imamo još dosta iznenađenja

Portparol vojnog krila Hamasa, Abu Ubeida rekao je da je reakcija organizacije do sada bila "samo mali dio njenih mogućnosti".

Upozoravaju da će, koliko god Izrael bude pojačavao svoje udare, Hamas pojačati svoje napade.

- Imamo još dosta iznenađenja - poručio je portparol Hamasa.

Organizacija pozdravlja i palestinsku "nepokolebljivost", dodajući da su svi dijelovi palestinskog društva u svim oblastima uključeni u trenutnu kampanju.

12:31 Al Arabija: Posrednici iz Egipta stigli u Tel Aviv

Egipatska delegacija bezbjednosnih zvaničnika, koja posreduje između Izraela i Hamasa, stigla je u Tel Aviv, potvrdili su izvori za Al Arabiju.

Prema političkim izvorima koje citira ta televizija, izraelski zvaničnici rekli su egipatskoj delegaciji da Izrael ne traži prekid vatre prije subote.

12:01 Izrael: Uništeni ključni vojni i finansijski centri Hamasa

Izraelska vojska (IDF) izvela je seriju napada na Hamas u Pojasu Gaze, u kojima su uništeni centralna banka, sjedište unutrašnje bezbjednosti, kao i kuća najvišeg komandanta Hamasa.

IDF je potvrdio da je uništio zgrade centralne banke Hamasa i štab unutrašnje bezbjednosti, a jedna od meta napada je bila kuća Ijada Teaeba, visokog komandira koji je nadgledao nekoliko bataljona u vojnom krilu Hamasa, piše DŽerusalem post.

Kako se navodi, kuća korišćena za terorističke ciljeve i u napadu je uništena.

U sreijdu je Izrael izvršio napad na najvišu vojnu komandu Hamasa, a tokom zajedničke akcije koju su izvele vojska i Izraelska bezbjednosna agencija, ubijeni su visoki pripadnici Hamasovog generalštaba koji su smatraju bliskim saradnicima šefa vojnog krila grupe Muhameda Deifa.

11:00 Ubijeno 83 Palestinaca

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo je da je do sada u izraelskim udarima ubijeno 83 ljudi, a 487 ranjeno.

Među ubijenima je 17 maloljetnika i sedam žena, kažu vlasti.

10:30 Otkazani letovi "Britiš ervejza" za Tel Aviv

"Britiš ervejz" otkazao je sve letove iz i ka Tel Avivu nakon eskalacije konflikta.

- Bezbjednost naših zaposlenih i mušterija je uvijek prioritet i nastavljamo da posmatramo situaciju - saopštava "Britiš ervejz".

10:13 Izraelske trupe na granici sa Gazom

Izrael je pripremio borbene trupe duž granice sa Gazom, koje su u "različitim fazama pripreme kopnenih operacija", rekao je vojni portparol.

- Načelnik štaba posmatra pripreme i pruža smernice... imamo sjedište divizije i tri manevarske brigade dole u Gazi, koje se pripremaju za tu situaciju i za razne nepredviđene slučajeve - rekao je potpukovnik DŽonatan Konrikus.

Rojters ukazuje da ovaj potez podsjeća na slične upade izraelske vojske tokom ratova 2014. i 2008-2009. 

10:09 Ganc pozvao rezervne pogranične čete

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je da 10 rezervnih četa pogranične patrole bude pozvano da pomogne policiji u sprečavanju sukoba u arapsko-jevrejskim gradovima širom zemlje.

U saopštenju iz Gancovog kabineta se ističe da on neće dozvoliti da vojnici izraelskih Odbrambenih snaga obavljaju poslove policije u gradovima, ali da će policiji pružiti logističku pomoć, prenosi Tajms of Izrael.

Ganc je istakao de je u zemlji vanredna situacija i da će velika pojačanja biti hitno poslata da uvedu zakon i red.

- Prošle noći sam se sastao sa 30 lidera arapskih vlasti, a danas ću imati susrete sa predstavnicima arapske i jevrejske javnosti kako bi se situacija smirila i prestale podsticanje i agitovanje koje razara izraelsko društvo - naveo je Ganc.

09:36 Na Izrael ispaljeno 1.160 projektila

Izraelske vlasti saopštile su da je, od početka sukoba, na tu zemlju ispaljeno 1.160 projektila, od kojih je 240 završilo u moru ili u Pojasu Gaze.

08:48 Izraelska vojska: Iz Pojasa Gaze noćas ispaljeno 130 raketa

Tokom noći ispaljeno je 130 raketa iz Pojasa Gaze na Izrael, podaci su Odbrambenih snaga Izraela.

Centralni dio Izraela, uključujući Tel Aviv, bio je meta raketa, od kojih su mnoge presretnute zahvaljujući izraelskom sistemu "Gvozdena kupola".

Petogodišnje dijete juče ranjeno u Sderotu preminulo je od posljedica zadobijenih povreda.

Odbrambene snage Izraela do sada su izvršile više od 650 raketa vazdušnih udara. Ubijeno je oko 50 militanata Hamasa.

07:46 Dolasci na "Ben Gurion" preusmjereni na aerodrom "Ramon"

Izraelska uprava za civilno vazduhoplovstvo najavila je da će svi komercijalni letovi koji dođu na međunarodni aerodrom "Ben Gurion" biti preusmjereni na aerodrom "Ramon" u Eilatu.

Polasci sa aerodroma "Ben Gurion" nastaviće se prema rasporedu, kao i sletanja teretnih letova.

07:24 Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu

Militanti Hamasa lansirali su desetine raketa na Izrael nakon što je u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno više komandanata Hamasa i srušena višespratnica u Gazi.

Izraelske odbrambene snage navode da su do sada pogodile više od 600 meta Hamasa, prenosi Haarec.

Iz Pojasa Gaze ka Izraelu do sada je ispaljeno više od 1.100 raketa.