latinica  ћирилица
13/05/2021 |  08:17 | Autor: Agencije

Indonezija proizvela "ploveći tenk"

Indonezija je proizvela borbeno vozilo koje može da pluta i plovi, a uz to i puca poput tenka.
Indonezijski "ploveći tenk" (Foto: PT Pindad) -
Indonezijski "ploveći tenk" (Foto: PT Pindad)

Radi se o hibridnom borbenom vozilu namijenjenom odbrani, koje je nazvano Tank Boat. Ovo vozilo može da pređe 965 kilometara s jednim rezervoarom goriva, što je idealno za odbranu ostrva koja čine Indoneziju. Osim toga, vozilo može da transportuje više od jednog voda indonezijskih marinaca.

Tank Boat je već u fazi testiranja nedaleko od obale Banjuvangija, a ako se pokaže dobro, ministarstvo odbrane će kupiti još primjeraka od kompanije PT Lundin.

Zemlja se bori protiv organizovanog kriminala, a kriminalci koriste brojna ostrva za napade i skrovišta. Ovakva vozila će, međutim, omogućiti brzi transport vojske s ostrva na ostrvo, kao i iskrcavanje na obalu.

Ploveći tenk je dug 18 i širok 6,4 metra, pokreću ga dva MAN-ova motora od po 1.200 KS, kao i dvije vodene mlaznice. Maksimalna brzina kretanja iznosi do 40 čvorova. Dobro je opremljen naoružanjem, a i vojnici mogu sa sobom da ponesu dosta oružja. Kokeril 105-milimetarski top ispaljuje protivoklopne i visokoeksplozivne granate.

Indonezija je nedavno izgubila podmornicu, čiji su se ostaci pojavili na površini mora nakon opsežne potrage. Indonežanski zvaničnici tvrde da je njemačka podmornica Nangala-402 bila u odličnom stanju prije nesreće.