latinica  ћирилица
13/05/2021 |  09:00 | Autor: RTS

Popadić: Daleko smo od kolektivnog imuniteta, možda do jeseni

Imunolog, profesor Dušan Popadić kaže za RTS da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.
Dušan Popadić - Foto: RTS
Dušan PopadićFoto: RTS

Dušan Popadić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u posljednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedjelja ali ne još dovoljno dobro.

- Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mjera – u zatvorenom prostoru sa maskom, bez obzira na vakcinu - ističe imunolog.

Smatra da ni mjere koje su sada na snazi nisu posebno restriktivne, dodajući da će o daljem popuštanju odlučivati Krizni štab.

Popadić navodi da smo još uvijek dosta daleko od kolektivnog imuniteta.

- Kad bude 95 odsto punoljetnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Nismo blizu. Ako se ovim tempom nastavi, možda do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije - naglašava profesor.

Dodaje da nema mnogo smisla provjeravati imunitet poslije vakcine, ukoliko nije riječ o nekoj kliničkoj studiji.

Popadić ne očekuje da vakcinacija protiv virusa korona postane sezonska jer je, kako kaže, imunski odgovor dobijem vakcinom sveobuhvatan.

- Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj, zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija - svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus - naglašava Popadić.

Važno je, kaže, što brže imunizovati stanovništvo kako bi se "što brže satrla epidemija".

Ističe da ćemo svi moći da skinemo maske kada broj novih slučajeva bude mali dvocifreni broj.

- Ko bira da se ne imunizuje, postoji mogućnost da se zarazi, a da to poslije može da košta društvo i naročito neke pojedince u našem društvu - kaže profesor Popadić.

Prema njegovim riječima, mogu da se vakcinišu žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice koje su u drugom i trećem trimestru.