latinica  ћирилица
13/05/2021 |  12:12 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Muslimani u Srpskoj proslavljaju Ramazanski bajram (VIDEO)

Muslimanski vjernici danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama. Time je i okončan jednomjesečni post.
Ramazanski bajram u banjalučkoj džamiji - Foto: RTRS
Ramazanski bajram u banjalučkoj džamijiFoto: RTRS

Ramazanski Bajram dobio je naziv po mjesecu posta – Ramazanu - u kojemu je, prema islamskoj predaji, Alah Muhamedu objavio Kuran. Ovaj praznik je vrijeme okupljanja i vrijeme kada se sabira zajednica.

Zbog toga banjalučki muslimani, gdje god se nalazili, nastoje da bajramske dane prvo počnu u džamiji Ferhadiji. Bajramsku molitvu predvodio je muftija banjalučki Nusret Abdibegović koji je istakao da su praznici prilika kada opraštamo jedni drugima, kada se mire pojedinci i narodi.

- Istinski doživljaj Bajrama i drugih praznika jeste onaj koji je u funkciji povezivanja ljudi, afirmisanje mira u zajednicama ljudi, pomirenja i izmirenja zavađenih osoba, harmoniziranje odnosa među ljudima i narodima - naglasio je Abdibegović.

Iz prijedorskog Medžlisa islamske vjerske zajednice ističu da su najvažnije poruke Ramazanskog bajrama, da budemo bolji ljudi, međusobno solidarni, živimo bez zavisti i mržnje.

- U mjesecu ramazanu mi smo se učili strpljivošću, istrajnošću, izdržljivošću, međusobnom solidarnošću, međusobnom razumijevanju. Nakon Ramazana trebamo izaći jači i čvršći, jačeg karaktera i kao bolji ljudi. Uz poruku da širimo da širimo radost, da širimo ozračje među sobom, želim svim vjernicima čestitati nastupanje Ramazanskog Bajrama u svoje lično ime ispred Medžilisa IZ Prijedor ramazanskom čestitkom, bajramskom čestitikom Bajram, šerih mubarek olsun“ - poručio je vjernicima glavni imam Medžilisa islamske vjerske zajednice Prijedor Husein Velić.

Poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i vjernicima islamske vjeroispovijesti - sa željom da im Ramazanski bajram donese mir i radost, čestitke su uputili zvaničnici Srpske .