latinica  ћирилица
13/05/2021 |  14:08 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

U Glini održan osamdesetogodišnji pomen žrtvama ustaškog pokolja (FOTO/VIDEO)

Na Kosturnici na pravoslavnom groblju u Glini održan je osamdesetogodišnji pomen žrtvama ustaškog pokolja u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline.
Glina: Sjećanja na žrtve fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu - Foto: RTRS
Glina: Sjećanja na žrtve fašističkog terora u Drugom svjetskom ratuFoto: RTRS

Pomen i parastos za preko dvije hiljade civila srpske nacionalnosti sa područja Banije i Korduna, ubijenih u ustaškom pokolju, proljeća i ljeta 1941. godine sahranjenih u zajedničku grobnicu, na Srpskom pravoslavnom groblju Pogledić Glina, služio je paroh glinski Goran Kalamanda.

 

Uz potomke žrtava, pomenu i parastosu su prisustvovali zamjenica gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Branka Bakšić Mitić, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov,
predsjednik Idejno dokumentacijskog centra Banije i Korduna i potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline, Nikola Јanus.

Foto: RTRS

Prisutnima su se obratili predsjednik VSNM-e i predsjednik odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske i potomak žrtava, Milorad Arlov.

Arlov je naglasio i zahvalio Vijeću srpske nacionalne manjine grada Gline što ne da, da se ovaj zločin zaboravi.

- Svi zajedno moramo se založiti da ovu Spomen Kosturnicu obnovimo, a koja je postradala u zemljotresu, te da ju učinimo vječnom, jer to ove žrtve zaslužuju - kaže Arlov.