latinica  ћирилица
13/05/2021 |  14:57 | Autor: SRNA

Brnabić: Dijalogom do trajnog rješenja za Kosmet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Atini da trajno rješenje za Kosovo i Metohiju, bez kojeg nema stabilnosti, investicija, pa tako ni budućnosti za mlade, može biti postignuto samo dijalogom.
Ana Brnabić (Foto: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Ana Brnabić (Foto: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Ona je na Delfi ekonomskom forumu rekla da je, iako je dijalog trebalo da podstaknu Vašingtonski sporazum i imenovanje specijalnog izaslanika EU, nažalost došlo do promjena u Prištini.

- Beograd čeka nastavak dijaloga, ali je "lopta na strani Prištine" - rekla je Brnabićeva i izrazila nadu da će uskoro stići potvrda za novi datum razgovora.

Ona je dodala da je dijalog veoma težak, da su u njemu potrebni hrabri lideri, ali je i jedini način za napredak, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Što prije nastavimo dijalog, to je bolje po sve u regionu - poručila je Brnabićeva.

Govoreći od odnosima sa Grčkom, Brnabićeva je istakla da je imala veoma dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je postigla dogovor o sljedećem sastanku Visokog savjeta za saradnju dvije zemalja.

Ona je podsjetila da su dvije zemlje ranije dogovorile bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju serftifikata o vakcinaciji, što će omogućiti građanima da putuju bez administrativnih prepreka.

Brnabićeva je najavila da će sljedeće sedmice u Atini biti potpisan sporazum koji se tiče ukidanja naplate rominga, što će biti dodatni podstrek građanima Srbije da dođu u Grčku.

Na početku posjete Grčkoj, Brnabićeva je razgovarala sa grčkim predsjednikom Katerinom Sakelaropulu i zahvalila za podršku koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.