latinica  ћирилица
13/05/2021 |  17:46 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Karadžića Hag prebacuje u Veliku Britaniju; Odbrana protiv (VIDEO)

Odluka da se Radovan Karadžić pošalje u jedan od zatvora u Velikoj Britaniji ravna je smrtnoj presudi, iskustvo srpskog generala Radislava Krstića koji je bio brutalno pretučen to potvrđuje.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

Zato je odbrana prvog predsjednika Republike Srpske uložila prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njihov branjenik bude premješten. U pisanom odgovoru RTRS, advokat Piter Robinson navodi da veliki broj muslimanskih zatvorenika predstavlja realnu prijetnju po Karadžićev život. Sonja Karadžić Јovićević decidnija, slanje njenog oca u britanski zatvor, nije ništa drugo do priprema ubistva sa predumišljajem.

Porodica Radovana Karadžića ogorčena je na predsjednika Mehanizma Karmela Ađijusa koji i ranije nije imao milosti za Srbe. Sonja Karadžić Јovičević smatra da je namjerno izabrana Velika Britanija ne samo da bi bilo komplikovano da dođu u posjetu, nego da bi njen otac konstantno, 24 sata bio u životnoj opasnosti u tamošnjem zatvoru.

- Odlukom jednog čovjeka iz njemu znanog razloga a sa dokazima o takvom radu i u proteklom periodu dešava se nešto što je za mene priprema ubistva sa predumišljajem - ističe Sonja Karadžić Јovićević, kćerka Radovana Karadžića.

Odlukom da Radovana Karadžića pošalje u Veliku Britaniju, Karmelo Ađijus krši pravilo Savjeta bezbjednosti UN-a, davno uspostavljeno zahvaljajujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik kaznu služi što bliže porodici. Radovan Karadžić ne može da bira državu ali ima pravo da kaže da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zrobljenik" jer je Velika Britanija u ratu bila na strani muslimana- ističu njegovi advokati.

- Zabrinuti smo zato što veliki broj zatvorenika muslimana u zatvorima u Velikoj Britaniji predstavlja prijetnju za bezbjednost predsjednika Karadžića jer kao u slučaju generala Krstića, neki od tih zatvorenika možda žele da se osvete i povrijede ga - naglašava Piter Robinson, advokat Radovana Karadžića.

Goran Petronijević, advokat prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, naglašava da je ovo prvi korak ka njegovom ubistvu.

- Karadžića odvode kao zarobljenika u tursko ropstvo. Ovo je prvi korak ka njegovom ubistvu, znači slanje u zatvor u Britaniju bio bi taj korak - tvrdi Petronijević.

U britanskim zatvorima trenutno je oko 13.000 zatvorenika muslimana što čini 16 odsto ukupne populacije u zatvorima. Zato Karadžićevi advokati od predsjednika Mehanizma traže da služi kaznu u državi sa manjim brojem muslimanskih zatvorenika poput Finske ili Danske.

- U nekoliko navrata smo ih molili da nam odobre pristup u Finskoj gdje je manji broj zatvorenika muslimana, ali su odbili da nam kažu kome da se obratimo - dodao je Robinson.

- Imam osnov da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje, odavno stigao, da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovakvo najgore moguće rješenje - ističe Sonja Karadžić.

Advokati i dalje čekaju odgovor Međunarodno mehanizma za krivični sudove na njihov prigovor da Karadžića iz Haga bude premješten u britanski zatvor, a nije poznato ni koji zatvor.