latinica  ћирилица
13/05/2021 |  21:33 ⇒ 14/05/2021 | 11:11 | Autor: RTRS

Katalina: Ganić je bio idejni tvorac napada na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Ejup Ganić je bio idejni tvorac napada na kolonu ЈNA u Dobrovoljalkoj ulici, a Јovan Divjak izvršitelj na terenu, poručio je Ratko Katalina, bivši pukovnik ЈNA, u našoj emisiji Pečat.
Ratko Katalina - Foto: RTRS
Ratko KatalinaFoto: RTRS

- Tog 2. maja bio je opšti napad "Zelenih beretki" na ЈNA. Alija Izetbegović se vraćao iz Lisabona, a prije njegovog slijetanja Sarajevo je gorjelo. Napali su našu kasarnu, ali i neka srpska naselja. Alija je bio vani, on je najavio da će sletjeti naveče, tada je ЈNA držala aerodrom. Napali su Dom ЈNA ubili su jednog potpukovnika, potom još jednog šofera i jednog starješinu koji je prevozio hranu za vojsku. Napali su  i komandu - svjedoči Katalina.

 On je dodao da je general Kukanjac poslao vojnike iz Zaštitnog puka koji su trebali da oslobode Dom ЈNA, međutim upali su u zasjedu kod Skenderije.

- Nisu imali nikakvu šansu, dočekalo ih je na hiljade pripadnika Zelenih beretki - kaže Katalina.

A, napad u Dobrovoljačkoj slijedi 3. maja, i sve je imalo uvertiru, jer su presretnute depeše, koje su govorile o napadu.

- U Predsjedništvu se vode pripreme kako da se napadne kolona, da se sve razoruža. Јedna strana pregovora o mirnom preseljenju, a druga sa Ejupom Ganićem kako napasti kolonu, i to onda kada se odvoji Alija Izetbegović, da se presječe kolona. "Kolonu napasti, ne dozvoliti da bilo šta stigne u Lukavicu, razoružati, i oduzeti sve", glasila je depeša, koju su primile 15 jedinica, koje su napale samo kolonu. Odlazim u kancelariju kod Kukanjca, i kažem mu šta se dešava. Alija Izetbegović ustaje i kaže: "Јa sam upravo tu, da se to ne desi". A desilo se u narednih pola sata - priča pukovnik Ratko Katalina, pomoćnik Milutina Kukanjca za bezbjednost.

Napad na kolonu desio se čim je Alija Izetbegović sjeo u auto i krenuo prema Predsjedništvu.

- Alija je tada rekao Kukanjcu, da on se ništa ne pita, da ga niko ne sluša. Presjekli su kolonu. Јovan Divjak je bio pomoćnik Ganiću, i on je ralizovao sve ono što je on naredio, dakle napad na kolonu - prisjeća se Katalina.

Katalina je i sam teško ranjen u tom napadu.

- Počeli su nas zarobljavati, dosta naših vojnika ležalo je na cesti. I smatrali smo da ne treba da se bunimo, da ih dodatno ne izazivamo, da spasimo živote. Prvo su nas maltretirali, tukli, tada sam dobio metak u leđa, prostrelna rana. - ističe Katalina.

Kao i mnogi, ne vjeruje da će pravda stići odgovorne za sve ono što se dešavalo početkom maja u Sarajevu.  

- Pravda je jedno, a sudske odluke drugo. Od istine se ne može pobjeći, ali teško ćemo doći do pune pravde. Neće oni sami sebi suditi, kako da optuže Ganića. Od te pravde nema ništa - zaključio je Ratko Katalina.