latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:40 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

Strukturalni dijalog bez rezultata zbog opstrukcija SDA

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, u koji su mnogi polagali velike nade, a zvanično je počeo prije deset godina u prisustvu visokih evropskih zvaničnika, nije dao rezultate zbog opstrukcija sa bošnjačke strane, prvenstveno iz centrale SDA, smatraju sagovornici Glasa Srpske.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je da je strukturalni dijalog započet sa dobrom namjerom, ali nije dao nikakav rezultat, a isključivu odgovornost za to snosi SDA, koja nije prihvatila ništa već je minirala dijalog da ne bi bilo nikakvog dogovora.

- SDA nije prihvatala čak ni ono o čemu je postignut kompromis pa čak ni prethodno usaglašene prijedloge predstavnika EU, poput Zakona o sudovima u BiH i niza drugih rješenja - naveo je Tegeltija, koji je bio jedan od aktera u tom dijalogu u vrijeme mandata u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Sličan stav o sudbini dijaloga dijeli i profesor prava Vitomir Popović, koji je, takođe, bio učesnik pregovora o stanju u pravosuđu.

I on je mišljenja da strukturalni dijalog nije dao nikakve rezultate.

- Rekao bih da imamo gore stanje nego kada je pokrenut dijalog - rekao je Popović.

Taj proces je počeo 13. maja 2011. godine iz Banjaluke u kojoj je tada bila i visoki predstavnik za spoljnu politiku i evropsku bezbjednost Ketrin Ešton.

Trn u oku Srpske i tada su bili Sud, Tužilaštvo i Ustavni sud BiH, što su i prenijeli zvaničnicima EU.

Prva runda razgovora u okviru strukturalnog dijaloga održana je 6. juna 2011. godine u Sarajevu, a proces je otvorio tadašnji evropski komesar za proširenje Štefan File.

Posljednja runda razgovora održana je prije gotovo tri godine i od tada nije održan nijedan sastanak ministara pravde pod pokroviteljstvom EU.

Razgovori su zakočeni nakon što je zamjenik ministra pravde Nezir Pivić /SDA/ u julu 2018. godine odbio da razgovara o pitanju tzv. proširene nadležnosti Suda BiH, a prećutnu podršku za opstrukciju cijelog procesa dobio je od predstavnika EU, podsjeća Glas Srpske.