latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:55 ⇒ 07:55 | Autor: SRNA

Sinod SPC o datumu održavanja Sabora

Sveti Sinod Srpske pravoslavne ckve zasjedaće danas u Beogradu i donijeti odluku o tačnom datumu i mjestu zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, rečeno je Srni u informativnoj službi SPC.
SPC (Foto: SPC) -
SPC (Foto: SPC)

U toj službi su naveli da će nakon zasjedanja Sinod izaći sa odlukom i zvaničnim saopštenjem o datumu i mjestu održavanja Sabora.

Ranije je najavljeno da će na Saboru SPC biti birana tri nova episkopa na upražnjenja mjesta u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Eparhiji valjevskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora Mitropolije je postavljen vladika Јoanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mjesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta 2020. godine kada je preminuo episkop Milutin, a mjesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno je od kada je vladika Porfirije izabran za patrijarha srpskog.

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dvije trećine vladika.