latinica  ћирилица
14/05/2021 |  09:09 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Dodik na Forumu u Grčkoj: Srpska za poštovanje izvornog Dejtona (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Atini, gdje učestvuje na šestom Delfi ekonomskom forumu.
Dodik na Delfi ekonomskom forumu - Foto: RTRS
Dodik na Delfi ekonomskom forumuFoto: RTRS

Dodik je u obraćanju rekao da Republika Srpska pokušava odbraniti svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji, te da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

- Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja - prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem - rekao je on.

Dodik je naglasio da u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, te da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakv efekat.

- Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smataraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nije siguran da postoji mjesto za BiH u EU i da su unutar Unije prisutni dvostruki standardi, a kao primjer naveo je Sjevernu Makedoniji koja je ispunila sve uslove, a još čeka na članstvo.

- Moramo riješiti mnoga ekonomska i politička pitanja, a sitaucija se od početka pregovora dosta promijenila, kao i sami uslovi za pristupanje - naveo je on.

Dodik na Forumu u Grčkoj

Dodik je istakao da u BiH nije dozvoljeno da se govori o bilo čemu drugom osim o samoj BiH, iako entiteti i konstitutivni narodi žele da razgovaraju o mnogim drugim temama.

- Visoki predstavnici pokušavaju centralizovati zemlju i oduzeti nam autonomiju - istakao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik se osvrnuo se i na komplikovanost političkog sistema u BiH, podsjećajući na činjenicu da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana, ali da Hrvati konstantno gube svog predstavnika, ističući da aktuelni hrvatski član /Željko Komšić/ nije predstavnik hrvatskog naroda. Kao problem je naveo i neformiranje Vlade FBiH, što dodatno stvara probleme.

- Stalni problem su i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, kao i nepoštovanje Ustava BiH. Sve to stvara apsolutnu nestabilnost - istakao je on.

Dodik je podsjetio i na problem migrantske krize.

Govoreći o socio-ekonomskim parametrima, Dodik se osvrnuo na prošlost BiH navodeći da je ona i za vrijeme bivše Јugoslavije bila nerazvijena, te da se jako malo ulagalo.

- Rat je dodatno, a sada i pandemija, osiromašio zemlju što je pojačalo ekonomske i socijalne probleme, ali kada govorimo o ekonomskoj situaciji u BiH ne postoji jedinstven indikator. Mora se posmatrati stanje u entitetima. Republika Srpska, uprkos svemu, bilježi rast BDP-a, stopa kriminala je niža u odnosu na mnoge zemlje u regionu a bezbjednost je izuzetno dobra - naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje zašto mladi odlaze iz BiH, kako pokazuju statitistika EU, Dodik je rekao da to nije specifičan problem samo za BiH, već za mnoge države u regionu i šire, poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije...

Podsjećamo, Dodik je juče razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke. Sa premijerom Krijakosom Micotakisom razgovarao je o političkim i ekonomskim temama, istakavši da je BiH podijeljeno društvo i da su visoki predstavnici svojim odlukama razorili Dejtonski sporazum. Zahvalio se za podršku i za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su bombardovale u okviru NATO pakta Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini.

Što se tiče ekonomskih tema, Dodik ocjenjuje najvažnijim dogovor da turisti iz BiH u Grčku ulaze na način na koji to čine turisti iz Srbije - uz negativan pi-si-ar test ili sertifikat da su vakcinisani.

 Dodik i predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu razgovarali su o posljedicama pandemije virusa korona i izrazili nadu u brzi povratak u normalnost, što bi omogućilo i ekonomski oporavak. Istaknuti su odlični bilateralni odnosi, naglašavajući da postoji više mogućnosti za njihovo dalje jačanje, posebno u oblasti ekonomije.

Dodik je razgovarao i sa predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom i ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se u Atini i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.