latinica  ћирилица
14/05/2021 |  09:16 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Ivana Pavlović - iz porodičnog malinjaka do svjetskog izbora za Mis turizma

Akcenat mog nastupa na svjetskoj smotri ljepote biće na predstavljanju prirodnih ljepota, kulture i ljudi, a posebno ekologije i turističkih izazova i potencijala rijeke Drine, najavljuje Bratunčanka Ivana Pavlović, koja je nedavno izabrana za mis turizma BiH za 2021. godinu.
Ivana Pavlović - Mis turizma BiH - Foto: SRNA
Ivana Pavlović - Mis turizma BiHFoto: SRNA

Dvadesetogodišnja Bratunčanka Ivana Pavlović nedavno je izabrana za mis turizma BiH za 2021. godinu i u septembru će učestvovati na izboru za Mis turizma svijeta koji će biti održan u Kini.

Ivana je prošle godine završila gimnaziju. Nije upisala fakultet zbog porodičnih obaveza, odnosno rođenja sestre i želje da pomogne roditeljima, ali i da završi pisanje romana, te nastavi sa učenjem stranih jezika, što joj je hobi i za šta posjeduje poseban dar.

Ona kaže da je samostalno naučila osam jezika i da želi da usavršava to znanje - da nauči da ih govori tečno i dobije sertifikate.

Prema njenim riječima, na izbor za Mis turizma BiH prijavila se bez velikih ambicija i sa željom da godinu koju provodi kod kuće u vrijeme ograničenog kretanja i aktivnosti zbog virusa korona obogati nekim novim sadržajima i iskustvom.

- Prijavila sam se za izbor, ali nisam očekivala visok plasman i kvalifikovanje među 10 najboljih, a kamoli pobjedu. Želja mi je bila da malo promijenim svakodnevnu monotoniju koja se sastoji od učenja i kućnih obaveza, te da slobodno vrijeme usmjerim na neke nove aktivnosti koje će mi donijeti novo iskustvo i omogućiti neki vid usavršavanja - priča Ivana.

Ipak, u veoma jakoj konkurenciji ona je proglašena najboljom, odnosno najljepšom u BiH.

- Ovo je za mene lijep doživljaj i uspomena, ali ujedno i odgovornost jer, kada izađete sa lentom na kojoj piše ime države više ne predstavljate sebe nego državu - kaže ova djevojka.

Ona ističe da je ovogodišnji izbor za mis svijeta posvećen turizmu jer je ta privredna grana pretrpjela ogromnu štetu zbog virusa korona i rangirana je kao četvrta po značaju u svijetu, a zbog epidemiološke situacije ova smotra je još više dobila na značaju.

- Akcenat mog nastupa na svjetskoj smotri ljepote biće na predstavljanju prirodnih ljepota, kulture i ljudi, a posebno ekologije i turističkih izazova i potencijala rijeke Drine, čijih je 68 kilometara lijeve obale u opštini Bratunac, gdje je i jedinstveno izletište Rajska plaža, koja je posebna atrakcija i izazov za turiste - navodi Pavlovićeva.

Ova skromna djevojka smatra da je već ostvarila veliki uspjeh plasmanom na svjetsko takmičenje, te dodaje da ide u Kinu da ostavi što bolji utisak i što uspješnije predstavi zemlju i svoj Bratunac, koji joj je pružio podršku za pripreme.

Ona očekuje i podsticaj viših instanci vlasti BiH za kvalitetno predstavljanje na svjetskom izboru za mis turizma.

Prve javne nastupe imala je kao član Amaterskog pozorišta "Milica Topalović" iz Bratunca i za sebe kaže da je prvo pisac pa onda mis.

Ivana od djetinjstva piše poeziju i ističe da je nagrađivana na nekim literarnim i pjesničkim konkursima, te da joj je to bio podsticaj da nastavi sa pisanjem, što joj je preraslo u naviku i hobi.

Ona navodi da je odlučila da se oproba i u prozi i da će uskoro završiti pisanje romana pod naslovom "Ti ćeš biti svjetlost u mom životu", koji govori o jednom uspješnom bratunačkom sportisti čiju je karijeru prekinuo rat, te prati njegov život i nakon toga do ovog vremena.

Mis turizma za sebe kaže da je jednostavna djevojka iz naroda koja se već 10 godina bavi berbom maline u porodičnom malinjaku i žali što, radi priprema za nastup u Kini, ovog ljeta neće moći da pomogne roditeljima u berbi.

- Od devete godine radim u malinjaku. To je naporan posao i poštena zarada do koje se dolazi radom i znojem u prašini, ali se toga ne stidim i tako želim da se predstavim na svjetskoj smotri za ljepoticu turizma - govori Ivana.

Mlada Bratunčanka naglašava da će uložiti maksimum da što uspješnije nastupi na izboru za mis turizma svijeta, ali da sebe u budućnosti vidi kao pisca.

Osim želje za uspjehom i upoznavanjem Kine, nakon tog takmičenja Ivana želi da nastavi školovanje.

- Moje interesovanje je književnost. Želim da upišem i završim studij književnosti jer će mi to znanje koristiti u spisateljskom poslu kojim želim da se bavim - kaže mis turizma BiH.