latinica  ћирилица
14/05/2021 |  09:59 ⇒ 09:59 | Autor: SRNA

Dug Grčke visok, ali održiv

Državni dug Grčke je visok, ali je i dalje održiv, izjavio je direktor Evropskog stabilizacionog mehanizma Klaus Regling i naglasio da je povećanje budžetskih deficita u zemljama evrozone ispravan odgovor na pandemiju.

Regling je rekao na Delfi ekonomskom forumu u Atini da su konsolidacija snažnog ekonomskog rasta i najbolje moguće korištenje fondova EU presudni faktori za održivost duga, u kombinaciji sa "pravom porukom" Vlade tržištu i daljim provođenjem reformi.

Prema svim uslovima, Grčka će nastaviti da normalno servisira svoj dug u narednim godinama, izjavio je Dimitris Cakonas, šef grčke Agencije za upravljanje javnim dugom.

On je dodao da će godišnje finansiranje države decenijama ostati upravljivo i da je Grčka tokom pandemije imala priliku da "izgradi krivu hartija od vrijednosti", prenio je list Ekatimerini na svom veb sajtu.

Cakonas je rekao na Forumu da su gotovinske rezerve od 33 milijarde evra dovoljne za neometano servisiranje državnog duga najmanje u naredne dvije do tri godine, čak i ako država ne pozajmi nijedan evro sa tržišta.