latinica  ћирилица
14/05/2021 |  10:34 | Autor: SRNA

Zločin je i zataškavanje istine o otetim i ubijenim

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zataškavanje zločina takođe zločin i da će Srbija nastaviti da od Prištine i međunarodne zajednice zahtijeva da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvijetljena.
Udruženje porodice kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji -
Udruženje porodice kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji

Povodom 23 godine od otmice prvog Srbina na Kosovu i Metohiji Žarka Spasića, iz Kancelarije navode da Spasićevi otmičari nisu pronađeni i privedeni pravdi, te da nijedna međunarodna organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o njegovoj i sudbini mnogih drugih Srba.

- Zahtijevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na vjeru i naciju. Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin - ističe se u saopštenju.

Naglašava se da postoji zajednička odgovornost da se proces pomirenja na Kosovu i Metohiji zasniva na istini o zločinima i pronalaženju odgovornih i dodaje da će od procesa rasvjetljavanja sudbine nestalih u velikoj mjeri zavisiti i proces pomirenja u regionu.

Srbija će nastaviti da se sjeća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima, poručuje se u saopštenju.

Danas su 23 godine od kad su teroristi zločinačke OVK kidnapovali Žarka Spasića, rudara kopa Belaćevac, nakon čega je uslijedio niz otmica i ubistava Srba na Kosmetu, saopštilo je Udruženje.

Iz Udruženja podsjećaju da je Žarko Spasić bio i prvi Srbin zatvoren u logoru Likovac u Drenici, kojim je komandovao Fatmir Ljimaj.