latinica  ћирилица
14/05/2021 |  10:44 | Autor: SRNA

Filmoteka posvećena Kurosavi

Kinoteka Republike Srpske organizovaće u ponedjeljak i utorak, 17. i 18. maja, filmoteku posvećenu filmskim ostvarenjima iz opusa čuvenog japanskog režisera Akira Kurosave.
Bioskop (foto:PROFIMEDIA) -
Bioskop (foto:PROFIMEDIA)

Prve večeri na programu je film "Tjelesna straža" iz 1961. godine.

Ovo je najpopularniji Kurosavin film u Јapanu, gdje je imao izuzetno uspješan bioskopski život. Smatra se jednim od prvih filmova u svijetu koji je realistično prikazivao nasilje.

- Kurosava je želio da pokaže sve štetne efekte nasilja za razliku od drugih filmova iz ovog perioda. Kasnije je zažalio zbog toga jer je inspirisao trend u svjetskoj kinematografiji koji traje do danas. Osim uspjeha na domaćem terenu, film je zapažen i cijelom svijeta - navodi se u saopštenju.

Film je prikazan u zvaničnoj konkurenciji Filmskog festivala u Veneciji, gdje je Toširo Mifune, koji igra glavnu ulogu, nagrađen za najboljeg glumca. Zaradio je i nominaciju Američke filmske Akademije za najbolje kostime.

Druge večeri, utorak, 18. maja, na programu je nezvanični rimejk Kurosavinog filma "Za šaku dolara" iz 1964. godine u režiji Serđa Leonea.

Iz Kinoteke navode da je riječ o prvom filmu iz kultne vestern trilogije koju, osim ovog, čine filmovi "Za dolar više" /1965/ i "Dobar, loš, zao" /1966/.

- Leone je bio nesumnjivo inspirisan Kurosavinim filmom, koji je preslikao gotovo scenu za scenom, ali nije kupio zvanična prava za adaptaciju originala. Leone je Kurosavin scenario premjestio iz Јapana u Meksiko, a samuraje su zamijenili kauboji - dodaje se u saopštenju.

Glavna uloga, prvi put u njegovoj karijeri, dodijeljena je Klintu Istvudu, a u ovom filmu, Leone je prvi put sarađivao i sa legendarnim kompozitorom filmske muzike Eniom Morikoneom.

Iako je ostvario ogroman uspjeh kod publike, izostale su ozbiljnije nagrade za ovaj film jer se u filmskoj kritici tada vestern smatrao drugorazrednim žanrom.

Filmoteka će biti održana u Kulturnom centu Pale sa početkom u 19.00 časova. Ulaz je slobodan.