latinica  ћирилица
14/05/2021 |  11:53 | Autor: SRNA

Čubrilović: Izmjenama Izbornog zakona BiH riješiti hrvatsko pitanje u FBiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da bi izmjenama Izbornog zakona BiH konačno trebalo da bude riješeno hrvatsko pitanje u Federaciji BiH /FBiH/, ali i u kontekstu političkog predstavljanja Hrvata na nivou BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: Sensservis
Nedeljko ČubrilovićFoto: Sensservis

- Republika Srpska nije problem i niko se ne spotiče oko odluka i stavova Republike Srpske u vezi sa donošenjem konačne verzije izmjena Izbornog zakona BiH. Mi smo u Republici Srpskoj riješili pitanje "Sejdić-Finci" i to je bio jedan od osnovnih zadataka - izjavio je Čubrilović za N1.

Prema njegovim riječima, sada treba sagledati kakav bi to Izborni zakon zadovoljio interese hrvatskog naroda u BiH.

- Svjedoci smo da su već nekoliko godina, u nekoliko izbornih ciklusa Hrvati prevareni. Moramo biti objektivni u vezi sa tim i treba pronaći povoljno rješenje. To što neko ne želi da to vidi može da nam se obije svima o glavu - upozorio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je naglasio da Izborni zakon BiH treba da se usavrši i da se riješi najveći problem, a to je, prema njegovom mišljenju, hrvatsko pitanje u FBiH.

- Treba riješiti i pitanje učešće Hrvata u rukovodstvu na nivou BiH, što ne mislim da bi trebalo da bude problem. Očekujem da novi Izborni zakon BiH u funkciji bude prije predstojećih opštih izbora - rekao je Čubrilović.