latinica  ћирилица
14/05/2021 |  12:01 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

"Јedino rješenje za napredak BiH je razgovor"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je razgovor jedino rješenje za napredak BiH i da se pozivom Narodne skupštine Federaciji BiH na pregovore ne prejudicira nikakvo rješenje.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Ne reaguje se na zaključak sa Kongresa SDA da Republika Srpska treba da nestane, da je genocidna tvorevina, a reaguje se na neke zaključke koji pozivaju na razgovor i dogovor. Kome to smeta razgovor - rekao je Čubrilović.

On je upitao da li je rješenje to što SDA predlaže - da su Srbi genocidaši, a Srpska genocidna tvorevina.

- Narodna skupština Republike Srpske je konkretno odgovorila šta misli o svemu tome. Nije rješenje poziv na rat koji možete da čujete sa druge strane, nije rješenje svaki dan prozivati da je Republika Srpska genocidna tvorevina - rekao je Čubrilović za N1.

On je naglasio da treba sređivati BiH, njene standarde primicati standardima EU, njene odnose približavati, a ne raditi na raslojavanju, te da ne smatra da su bilo kakve sankcije u BiH rješenje.

Čubrilović je rekao da BiH očigledno ima problema i ne funkcioniše kako je definisana da funkcioniše po dejtonskim principima i na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje zbog čega Federacija ne želi da pregovara, Čubrilović je rekao da je to pitanje za Federaciju i istakao da se pozivom Narodne skupštine da se pregovara ne prejudicira nikakvo rješenje.

- Ne izlazi se iz dejtonskog okvira. Mi smo se skoncentrisali na rješavanje pitanja međusobnih odnosa unutar BiH - rekao je Čubrilović.

Čurilović je naveo da se samoopredjeljenje pominje samo u pozivanju na konvencije Generalne skupštine UN i da iz zaključaka Narodne skupštine ne bi trebalo izvlačiti ništa negativno.

- Treba da pokušamo da iznađemo rješenja oko onoga oko čega imamo zajedničko rješenja u ovom trenutku, a ono oko čega se ne slažemo ostavimo za neka druga vremena i neku drugu političku garnituru i drugu generaciju. Nije rješenje poziv na rat koji možemo da čujemo sa druge strane - istakao je Čubrilović.

Čubrilović je podsjetio na izjavu lidera najveće bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića da su svi građani Republike Srpske genocidaši.

- Da li sa takvima mogu da se traže rješenja osim onoga da mi predlažemo razgovor, da se spuste tenzije i najvažnije je kako država funkcioniše, kako građani te države žive - rekao je Čubrilović.

On je istakao da treba sve učiniti da se život građana unaprijedi koliko je god moguće u ovom trenutku, a ne da se ostavlja haos nakon odlaska aktuelnih zvaničnika sa pozicija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 11. maja inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.