latinica  ћирилица
14/05/2021 |  12:21 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Vučić-Pahor: Tokom susreta najviše o problemu promjena granica na Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa slovenačkim predsjednikom Borisom Pahorom najviše riječi bilo o aktuelizovanom problemu promjena granica na Balkanu i da su oni, koji su mijenjali granice devedesetih i Srbije 2008. godine, brutalno licemjerni.
Vučić-Pahor, sastanak - Foto: RTRS
Vučić-Pahor, sastanakFoto: RTRS

Vučić je rekao da Beograd insistira da se poštuju granice zemalja utvrđene poveljom i odlukama UN, kao najvišim univerzalnim tijelom, te je dodao da je mnoge od svojih sagovornika u lice pitao – kada su počeli da primjenjuju taj princip o nepromjenjivosti granica.

- Pitao sam ih da nije možda bilo 1990. ili 1991. godine ili ste to možda krenuli 1999. godine ili možda 2008. godine kada ste mjenjali granice jednoj međunarodno priznatoj državi kakva je Srbija, koju ste prethodno bombardovali - rekao je Vučić na zajedičkoj konferenciji za novinare.

On je dodao da će Srbija pokušati da se drži stvarnih principa, da je za nju od presudnog značenja očuvanje stabilnosti i mira u regionu, a da svoje odnose sa drugim temelji isključivom na principima međunarodnog prava.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ponovio je da Srbija insistira na nastavku dijaloga sa Prištinom, jer zamrznut konflikt i ostavljanje problema budućim generacijama nije rješenje.

- Za tango je potrebno dvoje. Vidjećemo da li će biti spremni za dijalog - rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da Beograd i Ljubljana imaju visok stepen bilateralnih odnosa i najavio da će učestvovati na samitu Brdo Brioni u ponedjeljak u Sloveniji, kao i da će uskoro biti održana šesta zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije.

Pahor je rekao da Slovenija, kao budući predsjedavajući EU, insistira na bržem proširenju na sve zemlje Balkana, da je to geopolitička neophodnost, te da sa predstojećeg samita za lidere Zapadnog Balkana u okviru inicijative "Brdo-Brioni" u Sloveniji u ponedjeljak bude poslata ta jedinstvena poruka u Brisel.

- Ako uspijemo da budemo jedinstveni u ponedjeljak i pošaljemo tu poruku u Brisel, to će biti dodatna vrijednost - rekao je Pahor i naveo da će sa samita u Brisel otići jedna "svježa deklaracija".

Kada je riječ o promjeni granica na Balkanu, Pahor je rekao da ne vjeruje da bi bila moguća mirna promjena "zbog kompleksnosti pitanja koja su povezani sa tim u ovo vrijeme na Balkanu"

- Najbolje je da shvatimo da je proširenje EU preduslov za mir i blagostanje na tom djelu Evrope - istakao je Pahor.