latinica  ћирилица
14/05/2021 |  15:20 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Petrušev: Rusija će i dalje braniti interese Srbije na međunarodnim forumima

Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev rekao je da je Rusija saveznik Srbije, čije će interese i dalje braniti na međunarodnim forumima.
Sekretar Savjeta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev (foto: © Sputnik/ Sergeй Guneev) -
Sekretar Savjeta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev (foto: © Sputnik/ Sergeй Guneev)

Patrušev je u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom u Moskvi istakao da Rusija i Srbija nisu samo strateški partneri, već da su srpski i ruski narod povezani vijekovima vezama duhovnog srodstva, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin je nakon sastanka rekao da odnosi dvije zemlje nikada nisu bili na višem nivou, iskreniji i sadržajniji, te da Srbija očekuje podršku Rusije kada je riječ o pitanju sprečavanja bilo kakvih promjena u mandatu Kfora i Unmika na Kosmetu mimo Rezolucije 1244.

On je istakao da se Srbija, dok je vodi predsjednik Aleksandar Vučić, neće pridružiti antiruskoj histeriji i neće uvesti sankcije Rusiji, navodi se u saopštenju.

- Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i to je temeljno opredeljenje naše politike - rekao je Vulin.

On je naglasio da će se nastaviti sa obukama pripadnika policije jer od Rusije može da se nauči mnogo, posebno u oblasti sajber bezbjednosti, gdje je jedna od vodećih nacija u svijetu.

- Isto tako, mi ćemo svojim znanjem i iskustvom moći da obogatimo predstavnike Ruske Federacije i da borbu protiv zala modernog čovječanstva učinimo boljom i efikasnijom. Srbija i Rusija nisu samo strateški partneri, Srbija i Rusija su istinski prijatelji i prijetnje koje dolaze i jednoj i drugoj zemlji učvršćuju nas u potrebi da se borimo protiv njih, budemo još organizovaniji i jedinstveniji - poručio je Vulin.

On je Patruševu izrazio saučešće za žrtve stravičnog napada u Kazanju i pružio punu podršku Srbije.