latinica  ћирилица
14/05/2021 |  16:27 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Godišnjica stradanja pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni (VIDEO)

U Bijeljini će sutra biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA i srpskim civilima poznat kao "Tuzlanska kolona".
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3) -
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3)

Na ovaj zločin i danas podsjećaju preživjele žrtve ,tražeći istinu i pravdu za najmanje 54 nevino stradala vojnika i oficira ЈNA. Napominju,da je ovo bio uvod u egzodus srpskog naroda sa ovih prostora.

U planiranom napadu muslimanskih snaga na 92. motorizovanu brigadu ЈNA ,koja se,u dogovoru sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" 15.maja 1992. godine, ubijena su više od 54 vojnika, a ranjena 44, svjedoče preživjeli.

- Došli smo na raskršće Brčanska malta, gore je obilaznica Јužna magistrala i Tuzla. Bio je pogođen je vozač. Oni su gađali sa okolnih zgrada snajperom, mene su pogodili u glavu, u rame i u nogu - kaže Ljubo Pajić, ratni vojni invalid, preživjeli učesnik.

Brojni svedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih, ni za bosanskohercegovačke, ni za međunarodne sudove, nisu bili dovoljni da se presudi počiniocima zločina poznatog kao "Tuzlanska kolona".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović istakao je da Tužilaštvo BiH neće i ne želi da se suoči sa zločinima koji su počinjeni nad Srbima u proteklom ratu.

Bolno je, kažu preživjeli nakon ovog zločina i Srbi izbjegli iz ove regije, što se ovaj dan u Tuzli slavi kao Dan oslobođenja grada, a bio je uvod u egzodus srpskog naroda sa ovih prostora.

- Oni mogu slaviti šta god žele u Tuzli, tamo je se desio krvav zločin. Јedan necivilizovan događaj, tamo povratka nema, tamo suživota nema - priča Radojica Ilić, preživjeli učesnik Tuzlanske kolone.

U strašnom zločinu nad Tuzlanskom kolonom iz zasjede je 15. maja 1992. godine ubijena i pravda u BiH, jer ni nakon 29 godina nisu kažnjeni počinioci i nalogodavci likvidacije 54 nedužne, a zvjerski izmasakrirane žrtve, rekao je u ime Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Danijel Perić.

Godišnjica stradanja vojnika i oficira ЈNA u biće obilježena sutra na groblju u Pučilama u Bijeljini kod spomen- kosturnice podignute u slavu i čast poginulih pripadnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni".