latinica  ћирилица
15/05/2021 |  07:20 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Zločin bez kazne: 29 godina od stradanja u Tuzlanskoj koloni

U Bijeljini će danas, na groblju u Pučilama kod spomen- kosturnice, biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni.
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3) -
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3)

Na ovaj zločin i danas podsjećaju preživjele žrtve, tražeći istinu i pravdu.

U napadu muslimanskih snaga na 92. motorizovanu brigadu ЈNA koja se, u dogovoru sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" 15. maja 1992. godine, ubijeno je više od 54 vojnika, a ranjeno 44.

Ponovljen je scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, koji se dogodio nepune dvije sedmice ranije - prvi dio kolone je propušten, a drugi napadnut iz zasjede.

Napad su izvršili pripadnici "Patriotske lige" i MUP-a tadašnje BiH pod kontrolom ratne vlade u Sarajevu. Ovaj zločin je direktno prenošen na lokalnoj televizijskoj stanici.

Bošnjaci ovaj dan i zločin nad nevinim vojnicima na odsluženju vojnog roka proslavljaju kao "Dan odbrane Tuzle".

Prema nekim saznanjima, moguće je da je ubijeno i više vojnika i civila koji su radili u ЈNA, a bošnjačke vlasti sve ove godine brane nalogodavce zločina i skrivaju još tri masovne grobnice sa 78 tijela.

Brojni svjedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih za Sud BiH i međunarodne sudove, nisu bili dovoljni da se presudi počiniocima zločina.