latinica  ћирилица
15/05/2021 |  10:49 ⇒ 11:13 | Autor: SRNA

Memorijalni centar srpskim žrtvama devedesetih gradiće se u Zemunu

Memorijalni kompleks u pomen svim Srbima ubijenim u ratovima na prostoru BiH, Kosova i Metohije i Hrvatske biće izgrađen u Zemunu, izjavio je glavni beogradski gradski urbanista Marko Stojčić.
Zemun  (Foto:mapio.net) -
Zemun (Foto:mapio.net)

Stojčić je naveo da će memorijalni centar u Zemunu biti poput spomenika u Јajincima, ne u arhitektonskom, već u simboličnom smislu.

- Biće to veliki memorijalni centar, gdje će biti ispisana imena svih poginulih i nestalih i gdje će se ljudi okupljati kada budu obilježavane godišnjice stradanja. Značajnije je da na jednom mjestu imamo veliki prostor posvećen svim žrtvama, nego da pravimo pojedinačne spomenike - rekao je Stojčić za Večernje novosti.

On kaže da se trenutno traži lokacija u Zemunu na kojoj će biti podignut memorijalni centar.

Predsjednik beogradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević otkrio je da će ovaj kompleks, najvjerovatnije, biti u blizini Batajnice, Ugrinovaca ili Busija, odnosno kod onih naselja gdje su se nastanili prognani Srbi tokom "Oluje", "Bljeska" i drugih pogroma devedesetih godina prošlog vijeka.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević najavio je da će ispred "Železničkog muzeja" u Namanjinoj ulici, najvjerovatnije, na Vidovdan biti postavljen Spomenik žrtvama ratova i braniocima otadžbine od 1990 do 1999. godine, koji je bio na Savskom trgu, ali je odatle sklonjen zbog rekonstrukcije.