latinica  ћирилица
15/05/2021 |  14:05 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Višković: Sada se na djelu vidi da Drina spaja Srbe (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je, u susret zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. maja, poručio da je važno što su Srpska i Srbija došle u poziciju da specijalne i paralelne veze pretaču u projekte, među kojima je i Hidroenergetski sistem Gornja Drina.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

- U ponedjeljak u Istočnom Sarajevu u 10.00 časova počinje zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije i ove godine domaćin je Srpska. Prošle godine smo preskočili taj ceremonijal isključivo zbog virusa korona - rekao je Višković u Bijeljini.

On je izjavio da će na sjednici biti riječi o HES Gornja Drina, izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, te aerodromu u Trebinju, ukazujući da se o projektima Gornje Drine priča decenijama, a da do danas ništa nije urađeno.

- U ponedjeljak polažemo kamen temeljac za početak radova na HES Gornja Drina, to su /hidroelektrane/ Buk Bijela, Foča i Paunci. Isto tako, pripremićemo procedure za izgradnju auto-puta - ovih 17 do 20 kilometara od Rače prema Bijeljini. Aerodrom u Trebinju ide svojom procedurom - naveo je Višković.

Premijer Srpske je istakao da su to na neki način projekti koji omogućavaju da se više samo ne priča kako su Srbi iz Srpske i Srbije braća i jedan te isti narod, nego se to sada i pokazuje.

- Sada i djelima pokazujemo da je rijeka Drina samo jedna ljepotica koja ne dijeli, nego spaja. Drina spaja Srbe koji žive sa njene jedne i druge strane i tako će ostati u narednom periodu - poručio je Višković.

U Foči će u ponedjeljak, 17. maja, početi pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini, koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina preduzeće Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda Republike Srpske 49 odsto.