latinica  ћирилица
15/05/2021 |  18:53 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

I 29 godina od zločina u "Tuzlanskoj koloni" još niko nije odgovarao (FOTO/VIDEO)

U Pučilama kod Bijeljine obilježeno je 29 godina od stradanja pripadnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni". Na spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 29 vojnika položeno je cvijeće i služen parastos. Prema ranijem dogovoru, vojnici ЈNA u koloni vozila mirno su se povlačili iz Kasarne Husinska buna u Tuzli, kada su ih iz zasjede napali pripadnici muslimanskih snaga. Ubijena su 54 vojnika, a ranjena 44.
Radovan Višković, polaganje vijenca u Bijeljini - Foto: Twitter
Radovan Višković, polaganje vijenca u BijeljiniFoto: Twitter

Napad na 92. Motorizovanu brigadu na tuzlanskoj Brčanskoj Malti, koja se mirno povlačila iz kasarne izveli su pripadnici Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije "Zelene beretke". Stravičan napad preživjeli su vojnici Radovan Krstić i Radojica Ilić. Kažu, godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi.

- Teško je se sjećati svega, naviru sjećanja i ove ljude kad vidim koji su sa mnom bili, mi smo ajde živi, a šta je sa ovim koji su poginuli, kakvi bi to ljudi danas bili - kaže Radovan Krstić, preživjeli učesnik "Tuzlanske kolone, a ma njegove riječi nadovezuje se Radojica Ilić, još jedan svjedok tragedije:

- U Brčanskoj malti u tuzlanskoj koloni se desio stravičan zločin. Majke su u crno zavijene, a pravde ni na vidiku - ističe Ilić.

Brojni svjedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih, za Sud BiH i međunarodne sudove, očigledno nisu bili dovoljni. Da je napad bio dobro planiran pokazuje i Analiza koju je radio Drugi korpus tzv. Armije BiH 2000. godine, kaže predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

- I samo postavljam pitanje šta bi se desilo sa Srbima da Tužilaštva imaju i jedan dokaz takvog tipa i takvog oblika u kome je potpuno jasno napisano šta se radi, ko šta radi i kada će se izvršiti napad i maskar nedužnih vojnika - poručuje Savčić. 

Za premijera Srpske Radovana Viškovića "Tuzlanska kolona" je zločin bez kazne. Neshvatljivo je da se u Tuzli ovaj dan godinama slavi kao dan odbrane grada.

- Danas Tuzla slavi oslobođenje. Od koga? Od djece koja su pošla svojoj kući. Ko ih je napao? Od koga su se branili? I onda kaže nam se BiH bi trebala biti sigurna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama, izvinite, nešto se ne osjećamo sigurni - naglasio je Višković.

Bijeljina: Obilježavanje staradnja u Tuzlanskoj koloni

Zločin na tuzlanskoj Brčanskoj Mlati 1992.godine dogodio se 12 dana poslije zločina nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ispostaviće se da su ovi zločini bili uvod u brojna stradanja srpskog naroda u proteklom ratu. Današnja poruka iz Bijeljine je univerzalna – ne zaboravimo, da se ne bi ponovilo.