latinica  ћирилица
16/05/2021 |  11:18 | Autor: SRNA

Pahor: Promjena granica na Balkanu ne bi mirno završila

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da u vrijeme posjete Sarajevu nije znao za non-pejper, a da je zbog zabrinutosti da neko vjeruje da je moguće mirnim putem promijeniti granice postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH da li mogu mirno da se raziđu.
Borut Pahor - Foto: Screenshot
Borut PahorFoto: Screenshot

- Može tako da počne, ali se neće tako završiti. Zbog te zabrinutosti sam postavio to pitanje i nisam to pitao prvi put - rekao je Pahor za Blic.

On je naglasio da ostaje pri stavu da je najbolje da EU prvo vidi cijeli zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje, a potom da podstakne proces proširenja.

- Naravno i da zemlje podstaknu proces reformi, a da EU vidi taj prostor kao jednu cjelinu - rekao je Pahor.

Upitan da li je činjenica da se, osim "slovenačkog" non-pejpera, u posljednje vrijeme pojavilo još nekoliko i da li je to "ispipavanje terena", Pahor je rekao da su to dobra pitanja, ali da nije da siguran da ima dobar odgovor.

- Nadam se da možemo to da iskoristimo kao zaključak da smo došli do kraja nekog perioda status kvo, da se suštinski ništa nije promijenilo u vidu evropske perspektive i da je sada došlo vrijeme da se nešto pozitivno desi. Da EU ima neku novu dinamiku, da malo drugačije vidi taj čitav prostor kao komplikovan, ali i kao mogućnost za EU, ne kao opasnost - rekao je Pahor.

Pahor očekuje da sutrašnji samit u okviru procesa Brdo-Brioni, koji će okupiti lidere iz cijelog regiona, bude teška, ali moguće i vrlo dobra šansa za sve da se napravi nešto novo za mir i stabilnost.