latinica  ћирилица
16/05/2021 |  12:39 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

U Sloveniji 292 zaražena

U posljednja 24 časa u Sloveniji su potvrđena još 292 slučaja zaraze virusom korona, dok su od posljedica infekcije preminula tri pacijenta, podaci su slovenačke Vlade.
Univerzitetski klinički centar Ljubljana (foto: labinterior.eu) -
Univerzitetski klinički centar Ljubljana (foto: labinterior.eu)

Broj hospitalizovanih pao je na 408, a juče je iz bolnica otpušteno 23 oboljelih.

Sedmični prosjek zaraza u jednom danu spustio se na 449, a kada padne na manje od 300, Slovenija će ući u "zelenu" fazu uz dalje relaksacije.

U toj fazi bi, uz maske u zatvorenom i osnovne higijenske mjere, većina drugih restrikcija otpala, a vjeruje se da bi ta faza mogla uslijediti već krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Za sada je već u "žutoj" fazi dopuštena većina društvenih i privrednih aktivnosti, te relaksacije u sportu i kulturi, uključujući utakmice, pozorišne predstave, koncerte, te okupljanja do najviše 50 ljudi, pri čemu oni koji učestvuju treba da imaju potvrdu da su vakcinisani, da su preboljeli kovid 19 ili da predoče negativan test na virus korona.

Glavni infektolog Mateja Logar isključila je mogućnost prestanka obaveza nošenja maski, kako je to od prije koji dan u SAD, gdje je vakcinu protiv virusa korona primila velika većina odraslog stanovništva.

- O tome ćemo početi razmišljati tek kad imunizacija i opšta epidemiološka situacija budu onakve kakve su u SAD, ali je kod nas stanje sasvim drugačije - rekla je Logareva u odgovoru na novinarska pitanja hoće li kampanja masovnog vakcinisanja uspjeti.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, do sada je u Sloveniji barem jednu dozu vakcine protiv virusa korona dobilo 553.819 ljudi, što je više od četvrtine ukupne populacije.

- Kod nas, nažalost, uz one koji se ne žele vakcinisati postoje i grupe koje se žestoko protive nošenju maski, zato je malo vjerovatno da bi se mjera američke vlade i kod nas mogla primijeniti na sličan način - rekla je Logareva.