latinica  ћирилица
16/05/2021 |  15:10 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

"Buk Bijela" vrijedan preko 200 miliona evra; Veliki energetski projekat Srpske i Srbije (VIDEO)

Hidroelektrana "Buk Bijela" je najznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat u gornjem toku Drine, istakao je profesor Elektroterhničkog fakulteta u Beogradu i predsjednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković.
HE Buk Bijela - Foto: ilustracija
HE Buk BijelaFoto: ilustracija

Kaže da je ovo jedna od najpovoljnijih lokacija za proizvodnju obnovljivih izvora energije u Evropi. Projekat je i ekološki poželjan, jer hidroelektrane doprinose procesu dekarbonizacije i smanjenju štetnog uticaja fosilnih goriva na životnu sredinu.

- Definitivno ta mikrolokacija je pridono povoljana jer je tu priroda napravila školjku i onda je branu bitno samo postaviti bez velikog plavljenja bez velikih drugih problema - istakao je Nikola Rajaković, predsjednik Saveza energetičara Srbije.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, izdalo je ekološku dozvolu koja podrazumijeva izvođenje pripremnih radova. Tvrde, obavljena su sva istraživanja koja su bila presudna za izdavanje dozvole.

- Što je bitno naglasiti da se kompletno zemljište koje je predmet obuhvata izgradnje nalazi na teritoriji Srpske i da je njezino vlasništvo jedan kroz jedan u posjedu Republike Srpske - naglasila je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Osnovano je i preduzeće "Hidroenergetski sistem Gornja Drina" prema vlasničkoj strukturi 51 odsto kapitala iz Srbije i 49 odsto iz Srpske. Za izgradnju ove hidrocentrale biće potrebno 200 miliona evra, nagalasio je Petar Đokić ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

- Urađena je inovacija studije ekonomske izvodljivosti i ona je dala mogućnosti da se poveća instalisana snaga sa 93,5 na 120 megavata koja će davati 355 gigavat časova električne energije godišnje - rekao je Đokić.

Računica ukazuje i da su decenijama proticali i vrijedni kilovat-časovi električne energije. Sprovođenjem ovog projekta prilike se mijenjaju i za opštinu Foča.

- Siguran sam da će se na izgradnji zaposliti određen broj ljudi. S druge strane to će pratiti i i izgradnju puteva. Kada naprave HE imamo obećanje da će biti zaposleno najmanje zasnovati radni odnos - naglasio je Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Preduzeće "HES Gornja Drina" uz "Buk Bijelu" gradiće i hidroelektrane "Foča"i "Paunci" instalisane snagu 44,15 megavata, odnosno 43,21 megavata. Ukupna vrijednost projekta veća je od 900 miliona maraka.