latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:04 ⇒ 17/05/2021 | 07:11 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Sutra zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije (VIDEO)

U Istočnom Sarajevu sutra će biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, na kojoj bi trebalo da bude razgovarano o Hidroenergetskom sistemu "Gornja Drina". Planirano je da u Foči predsjednici vlada Radovan Višković i Ana Brnabić polože kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela".
Vlada Republike Srpske, I. Sarajevo - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske, I. SarajevoFoto: RTRS

Vrlo je važno da su Republika Srpska i Srbija došle u poziciju da specijalne i paralelne veze pretaču u projekte, među kojima je i Hidroenergetski sistem "Gornja Drina", o kojem se pričalo decenijama, ali se ništa nije uradilo, kaže predsjednik vlade Srpske koji je s ponosom najavio sutrašnje polaganje kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela". Osim ovog projekta, na zajedničkoj sjednici blada Srpske i Srbije trebalo bi da bude razgovarano i o izgradnji auto-puta od Rače prema Bijeljini i aerodromu u Trebinju.

- To su na neki način projekti koji omogućavaju da ne više pričamo kako smo mi braća i kako smo mi jedan te isti narod, nego sada i djelima pokazujemo da je rijeka Drina samo jedna ljepotica koja ne dijeli, nego Drina spaja, Drina spaja Srbe koji žive sa jedne i druge strane Drine i tako će ostati u narednom periodu - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prije početka zajedničke sjednice koja će biti održana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, planiran je sastanak premijera Radovana Viškovića i Ane Brnabić, a nakon sjednice bilateralni sastanci resornih ministara i generalnih sekretara dvije Vlade. Najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji o pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije između Veterinarskih komora Srpske i Srbije. Sve ovo ide u prilog ocjeni predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović da saradnja Srbije i Srpske ide toliko dobro da nema oblasti gdje se ne ostvaruje.

- Povezujemo se infrastrukturno, sva naša ministarstva imaju konkretnu saradnju zasnovanu na različitim protokolima, sporazumima. Saradnja postoji svugdje, u zdravstvu, privredi, infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi… Nema oblasti gdje nije vidljiva i gdje ne daje rezultate - rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

I tu saradnju stalno treba unapređivati tako da ta zajednička osnova bude prepoznatljiva i jasna, istakla je predsjednica Srpske dodavši da ono što je Srbija danas, daje sigurnost, ne samo u regionalnim okvirima već i izvan toga.