latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Trebinje: Pogodnosti za turističke poslenike (VIDEO)

Grad Trebinje i Turistička organizacija Trebinje pokrenuli su kampanju "Gradimo turizam zajedno" koja ima za cilj registraciju privatnog smještaja i stvaranje istih uslova za sve koji se bave ovom djelatnošću.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

One koji se odluče da iz "sive" zone pređu u legalno poslovanje, čekaju brojni benefiti od vaučera za opremanje, do bolje prezentacije.

Procjenjuje se da je tek trećina privatnog smještaja u Trebinju registrovana, te da je stvaran broj od prijavljenih 300 ležajeva mnogo veći. Kampanjom "Gradimo turizam zajedno" trebalo bi da bude uvedeno više reda u oblast izdavanja smještaja. Benefiti su višestruki i za one koji registracijom uđu u legalne okvire ove djelatnosti.

Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo Grada Trebinje, kaže da će oni dobiti vaučer od 50 do 200 KM u zavisnosti koliko prijavljuju ležajeva i bolju vidljivost na sajtovima, kao i jedinstvenu registarciju na sajtu TO Trebinje gdje im je provizija po rezrevaciji samo četri odsto, dok je na buknigu 12 odsto, a godišnja članarina im je besplatna.

Procedura za prijavu je jednostavna. Prvi korak je sklapanje ugovora sa Turističkom organizacijom, potom podnošenje zahtjeva za evidenciju smještaja u APIF-u, prijava Poreskoj upravi Republici Srpskoj. Četvrti stepenik je podnošenje zahtjeva za kategorizaciju smještaja.

Žarko Vico, iz TO Grada Trebinje, navodi da je ovo nastavak kampanje iz 2018. godine, kada su zabilježili 103 registarcije. Istakao je i da ove godine očekuju dobar odziv.

Oni koji su se odazvali prethodnom pozivu za registraciju ističu da su od legalizacije svoje djelatnosti imali samo koristi. Očekuju dobru sezonu, a prvi turisti već stižu.

Petar Spaić, apartmani i bungalovi Lyra, kaže da je pogodnost što će biti vidljivi turistima na sajtovima, a dobili su i sredstva da opreme apratmane. Podsjetio je i da je prošla sezona bila odlična, bez obzira na pandemiju, te izrazio uvjerenje da će i ova biti dobra.

Kampanja za registraciju smještaja aktuelna je do 1. juna ove godine.