latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:12 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Hoće li Srbi u HNK konačno postati ravnopravni? (VIDEO)

Klub poslanika HDZ-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno je aktuelizovao priču o konstitutivnosti Srba na ovom području. Uputili su kantonalnoj Vladi inicijativu za promjenu Ustava, kako bi nakon više od dvije decenije Srbi postali ravnopravni u ovom dijelu BiH.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Srbi, osim u HNK, takođe nisu ostvarili pravo na konstitutivnost u Posavskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu.

Dvije i po decenije Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu čekaju da i prema Ustavu postanu ravnopravni sa Hrvatima i Bošnjacima. Prilika da se to konačno desi pojavila se u inicijativi koju je pokrenuo Klub poslanika HDZ-a u Skupštini ovog kantona.

- Poznato je da je u sastavu Vlade jedan ministar iz reda Srba, da je mjesto dopredsjedavajućeg Skupštine rezervisarno za predstavnika srpskog naroda, ali evo da okončamo cijelu tu priču kako se oko toga ne bi vodile više rasprave - kaže Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago kaže da klub Bošnjaka podržava tu inicijativu još od  2016. godine.

Prvi put nakon dvije i po decenije, Srbi su na posljednjim lokalnim izborima u Gradskom vijeću Mostara dobili autentičnog predstavnika. Te promjene, čini se, nagovještaji su i nekih drugih poput ove priče o konstitutivnosti.

- Ostvarujući pravo na konstitutivnost, pravo na jezik, pravo na ćirilicu - otvoriće se i mnoge druge stvari. Kockica po kockica što se tiče i srpske zajednice, ali i svakog drugog građana Mostara kroz svaku drugu inicijativu koja će sigurno dotaći i prava, ali i obaveze svakog građanina Mostara vraćamo se u neko normalnije društvo - smatra Velibor Milivojević,  zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da posljednja dva mjeseca kako je u gradskoj upravi, pokušavju da realizuju "fer" priču, odnosno da svi konstitutivni narodi istinski dođu do svojih prava.

Srbi u ovom kantonu očekuju da se pokrenuta incijativa o konstitutivnosti provede do kraja. Naglašavaju da je bitno da ta ustavna konstitutivnost, ne samo u HNK, nego na prostoru cijele FBiH, ne bude samo na papiru nego da istinski zaživi i na terenu.