latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:13 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Kasni berba jagoda, a i prinosi manji (VIDEO)

Neočekivano hladno proljeće usporilo je razvoj ranog voća, pa u Semberiji kasni berba jagoda. Proizvođači smatraju da će i prinosi biti nešto manji nego prethodnih godina, ali se nadaju da će uz nešto višu cijenu uspjeti da ostvare zaradu.
Јagode - Foto: RTRS
ЈagodeFoto: RTRS

Prve ovogodišnje domaće jagode na pijaci koštaju osam maraka za kilogram, što je iznad uobičajene cijene sredinom maja. Berba kasni zbog hladnih dana, kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima.

Čedomir Radovanović, iz Velike Obarske, kaže da je hladnoća usporila vegetaciju, zbog čega su imali dosta problema da oporave biljke i vrate ih u život.

- Evo, sad vidimo posljedice te zime. Na ovim prvim plodovima pojavljuju se deformiteti - pojašnjava Čedomir.

Porodica Radovanović jagode uzgaja na površini od osam dunuma. Zbog niskih temperatura morali su više novca da ulože u đubriva i zaštitna sredstva. Očekuju da će prinos biti manji za 20 odsto.

- Vidjećemo koja je šteta i koliko će biti smanjen prinos, a definitivno hoće. Naša očekivanja su da bude 12 do 13 tona jagode, računajući tu i štetu. Podizanje ovog zasada nas je od prošle godine koštalo oko 15.000 maraka - rekao je Čedomir.

Preduzeće Agroplan i ove godine ima u prodaji organski uzgojene jagode iz plastenika. Očekivali su da će prve plodove ubrati nešto ranije, ali je i ovdje sazrijevanje kasnilo zbog hladnoće.

Ljiljana Јanković, direktorka Agroplana Bijeljina, kaže da su krenuli s prvim jagodama na tržište, ali da nisu zadovoljni 
prinosom, jer je prošla godina bila mnogo bolja.

- Sve je uzrokovano hladnim vremenom koje je usporilo rast, kao i samo oprašivanje, jer su pčele zbog hladnoće bile manje aktivne - navodi ona.

Na tržištu su se i rane jagode iz uvoza pojavile u skromnijim količinama. Zbog njihove visoke cijene većina građana sačekala je nešto jefitiniji prvi domaći rod. I prehrambena industrija će zbog manjih prinosa domaćih jagoda i njihove visoke cijene smanjiti količine za preradu.