latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:43 | Autor: SRNA

Milanović: Za što skoriji ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas na Bledu da su Zagreb i Ljubljana tu da pomognu prijateljima sa zapadnog Balkana da uđu u EU, jer je to svima u interesu, kao što je pretpostavka da je i Sloveniji u interesu ulazak Hrvatske u Šengensku zonu.
Zoran Milanović (Foto: Nacional/M.K) -
Zoran Milanović (Foto: Nacional/M.K)

Predsjedavajući Procesa Brdo-Brioni, predsjednici Hrvatske Zoran Milanović i Slovenije Borut Pahor, održali su danas na Bledu radni sastanak uoči godišnjeg sastanka na vrhu, saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsjednika.

Milanović je novinarima, prije sastanka sa Pahorom, rekao da je inicijativa Proces Brdo-Brioni u proteklih deset godina pokazala da ima itekako smisla.

- Tu smo da podstaknemo i pomognemo svojim prijateljima i komšijama sa zapadnog Balkana, u pravilu sa prostora bivše Јugoslavije, plus Albanija, da što prije i što jednostavnije, ukoliko je to moguće, uđu u EU jer je to svima u interesu - rekao je Milanović.

Milanović pretpostavlja da je i Sloveniji u interesu da Hrvatska što prije uđe u Šengensku zonu.

- Sve je to dio jedne široke priče u kojoj ćemo učiniti sve što je moguće, prije svega naše vlade, dakle izvršna vlast, ali i s naše strane, da naše komšije, što prije postanu dio zajednice kojoj mi pripadamo - poručio je Milanović.

On je ukazao da je Evropa jedna i treba biti jedna.

- Kad god se ovaj prostor u istoriji dijelio - nije bilo dobro - ocijenio je hrvatski predsjednik.

Milanović je pozvao na saradnju, uprkos različitostima.

- Nemamo o svim pitanjima ista stajališta, ali vjerujem da imamo stajališta koja su spojiva i koja mogu međusobno živjeti i dati nekakav rezultat - rekao je Milanović.

On je poručio da je optimista povodom sutrašnjeg sastanka, te očekuje kvalitetan samit na Brdu kod Kranja.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja bile stabilizovane prilike na evropskom jugoistoku i stvoreni preduslovi za proširenje EU.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovaće sutra na sastanku lidera zemalja zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni koji će biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

U delegaciji BiH biće i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, a u radu skupa učestvovaće predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Sjeverne Makedonije Steva Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Ilir Meta, te predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani.