latinica  ћирилица
16/05/2021 |  20:10 | Autor: SRNA

Hajder: Pandemija virusa korona ima silazni tok, moguće popuštanje mjera

Pandemija virusa korona ima silazni tok i moguće je popustiti dosadašnje mjere, ali još nije vrijeme za opuštanje, ocijenio je pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Slobodan Hajder.
Slobodan Hajder - Foto: RTRS
Slobodan HajderFoto: RTRS

Hajder je rekao da generalni direktor UKC-a Vlado Đajić i šefovi odjeljenja kovida svaki dan analiziraju stanje i da su se prognoze UKC-ovog tima pokazale veoma dobrim.

- U ovom trenutku procjena stručnog tima na čelu sa Đajićem je da pandemija ima silazni tok, što govori broj pacijenata koji dolazi u UKC, te broj hospitalizovanih u ovoj zdravstvenoj ustanovi - rekao je Hajder za ATV.

On je naveo da su u UKC-u, prateći trend koji se dešava u zadnje vrijeme, došli do zaključka da bi bilo moguće popustiti dosadašnje mjere i omogućiti ljudima normalan život.

Hajder je podsjetio da je u UKC-u najteže bilo u martu i aprilu.

- U martu smo imali dnevno 140 do 150 pacijenata u kovid ambulantama, a u aprilu je bilo više od 600 hospitalizovanih. Sadašnji trend je - od 30 do 40 pacijenata dnevno prođe kroz kovid ambulante Urgentnog centra, što je znatan pad - naveo je Hajder i naglasio da su u UKC-u trenutno hospitalizovana 204 pacijenta.

On je pozvao građane da se, iako se stanje popravlja, i dalje pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi, kako bi pad broja zaraženih bio nastavljen.