latinica  ћирилица
17/05/2021 |  08:01 | Autor: SRNA

Hrvatska: Poznata četiri gradonačelnika, u drugi krug ide 11

Četiri gradonačelnika županijskih središta u prvom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj obezbijedila su još jedan četvorogodišnji mandat, a u drugom krugu još jedan mandat nastojaće da osvoji 11 sadašnjih gradonačelnika, podaci su Državne izborne komisije.
Zagreb  (Foto:fbhumanitarci-zagreb.hr) -
Zagreb (Foto:fbhumanitarci-zagreb.hr)

Gradonačelnik Krapine ostaje Zoran Gregurović iz HDZ-a, u Virovitici Ivica Kirin iz iste stranke, Mišel Јakšić /SDP/ ostaje gradonačelnik Koprivnice, kao i Dario Hrebak iz HSLS-a u Bjelovaru, koji su juče dobili natpolovičnu većinu glasova.

U Velikoj Gorici gradonačelnik će sljedeće četiri godine biti sadašnji vršilac dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar iz koalicije koju predvodi HDZ, a ova stranka osvojila je i mjesto gradonačelnika Požege pošto je Željko Glavić u prvom krugu dobio 51,13 odsto glasova.

U gradu Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević /Možemo!/, koji je u prvom krugu osvojio 45,15 odsto i Miroslav Škoro /Domovinski pokret/, koji je osvojio 12,16 odsto glasova.

U Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak /Centar/, koji je osvojio 26,82 odsto i Vice Mihanović /HDZ, koji je u prvom krugu osvojio 23,23 odsto glasova.

U Osijeku u drugi krug idu Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, a protivkandidat mu je Berislav Mlinarević /DP, Most/. Radić je osvojio 38,69 posto, a Mlinarević 19,63 odsto glasova.

Za mjesto gradonačelnika Rijeke u drugom krugu boriće se Marko Filipović, kojeg podržava lista predvođena SDP-om, i nezavisni kandidat Davor Štimac. Filipović je u prvom krugu osvojio 30,25 odsto, a Štimac 16,10 odsto glasova.

U Vukovaru u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Ivan Penava /NL/, koji je osvojio 43.8 odsto glasova, a protivkandidat će mu biti Nikola Mažar /HDZ/, koji je osvojio 24,81 odsto glasova.

U Dubrovniku će se za dvije sedmice za mjesto gradonačelnika boriti sadašnji gradonačelnik Mate Franković /HDZ/, koji je u prvom krugu dobio 36,87 odsto glasova i Pere Vićana /DDS/, koji je u prvom krugu osvojio 13,54 odsto glasova.