latinica  ћирилица
17/05/2021 |  08:50 ⇒ 09:54 | Autor: SRNA

Zeljković: Treća faza vakcinacije protiv virusa korona krajem maja

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da bi treća faza vakcinacije protiv virusa korona u Srpskoj trebalo da počne krajem maja, kada će, između ostalih, biti vakcinisani medijski i prosvjetni radnici i policijski službenici.
Branislav Zeljković - Foto: SRNA
Branislav ZeljkovićFoto: SRNA

Zeljković je naveo da je plan da se ide paralelno sa vakcinacijom ovih grupa građana, te izrazio nadu da će se proces završiti u što kraćem periodu.

- Republika Srpska raspolaže sa oko 130.000 do 150.000 vakcina, a očekuje se da će nam uskoro stići dodatnih oko 250.000 doza za veći obuhvat vakcinacije - rekao je Zeljković za Nezavisne novine.

On je istakao da je cilj da do kraja maja bude 100.000 lica vakcinisanih prvom dozom, te da je najveći izazov obezbjeđivanje vakcina, ali i da građani budu zainteresovani za vakcinaciju.

Zeljković je naveo da se Srpska trenutno nalazi u drugoj fazi vakcinacije, koja obuhvata osobe starije od 65 godina i osobe sa više hroničnih bolesti, te da je preostalo još 60.000 starijih od 65 godina su se prijavili, a još nisu vakcinisani.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, on je naveo da podaci ukazuju da se Srpska priprema da uđe u povoljniju epidemiološku situaciju.

- Međutim, trenutna situacija, pored stabilizacije i dalje je nepovoljna, sa visokim brojem pozitivnih lica na dnevnom nivou. I dalje je neizvjesno u kojem pravcu će ići i to zavisi od nas - rekao je Zeljković.

Kada je riječ o potvrdi o vakcinaciji koju osoba dobije u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se vakciniše, on je napomenuo da ona važi unutar Srpske.

- Kada osoba završi kompletnu vakcinaciju može od Instituta da dobije potvrdu koja je zaštićena kodom, koji je nemoguće falsifikovati - rekao je Zeljković.

On je poručio građanima da je najvažnije da znaju da su sve vakcine koje dolaze u Srpsku kontrolisane i sigurne, te da je mala razlika između vakcina kada je riječ o efikasnosti.

- U Srpskoj nismo imali nijedno ozbiljnije neželjeno dejstvo kao posljedicu vakcinacije, nego su to bila blaža neželjena dejstva, poput temperature, malaksalosti, bolova u mišićima, na mjestu uboda ili opšta slabost - pojasnio je Zeljković.