latinica  ћирилица
17/05/2021 |  09:10 ⇒ 11:21 | Autor: RTRS

Golić: Kruna saradnje sa Srbijom polaganje kamena temeljca za "Buk Bijelu" (VIDEO)

Na 11. zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Republike Srbije razgovaraće se o inteziviranju saradnje iz oblasti energetike, namjenske industrije, poljoprivrede i infrastrukture, rekla je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade Republike Srpske i ministarka za prostor i uređenje, građevinarstrvo i ekologiju.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

- Građanstvo Srpske i Srbije je upoznato da intezivno radimo na razvoju infrastruktutre u Podrinju. Razgovaraćemo o kvalitetu infrastrukture u smislu EU integracija, što je veoma važno i od obostrane koristi. Poseban fokus će biti i na oblasti privrede, jer Srbija je zemlja u regionu na koju bi se trebali mnogo ugledati po ovom pitanju - naglasila je Golićeva.

Golićeva je istakla da je kruna danjašnje sjednice polaganje kamena temeljca za izgradnju HE "Buk Bijela".

- Zajednički krećemo u izgradnju ovog kapitalnog projekta kapaciteta 93,52 megavata. Zemljište je isključivo u vlasništvu Republike Srpske. One priče da se zemlja nalazi na teritoriji susjedne države Crne Gore, nije tačna. Objekat je udaljen od granice 15 do 18 kilometara - ističe Golićeva.

Јedna od tema biće i uspostavnjanje rezervata prirode biosfera.

- Njega će sačinjavati naš Nacionalni park "Drina - Srebrenica", Park prirode  "Mokra Gora" i Nacionalni park "Tara" u Srbiji. Taj jedan rezervat biosfere treba da uđe pod zaštitu UNESK-a, i na tome se intezivno radi - pojasnila je Golićeva.

Istakla je i značaj saranje Srbije i Srpske.

- Srbija jako puno pomaže, počevši od poplava 2014. godine. Drina jeste prirodna granica, ali i rijeka koja spaja Republiku Srbiju i Srbiju. Srbija je izdvojila značajna materijalna sredstva za sve i jednu opštinu u Srpskoj, kao i za četiri opštine u Federaciji sa većinskim srpskim stanovništvom, Drvar, Grahovo, Petrovac, Glamoč, za izgradnju opština, vrtića i puteva. Pomoć u vakcinama, kako za Srpsku, tako i za Federaciju BiH. Srbija je lider cijelog regiona, i nama mnogo znače, pored bilateralnih sastanaka, razvili smo i prijateljske odnose. I poslije ove sjednice izrodiće se nekem nove ideje i projekti - istakla je Golićeva.