latinica  ћирилица
17/05/2021 |  10:45 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

Stručna ekskurzija studenata istorije (FOTO)

Studenti istorije na Filozofskom fakultetu UNIBL posjetili su manastir Gomionicu, Spomen područje "Donja Gradina" i Spomen hram u Drakuliću, u okviru terenske nastave iz nacionalne savremene istorije.
Stručna ekskurzija studenata istorije (foto: unibl.org) -
Stručna ekskurzija studenata istorije (foto: unibl.org)

U manastiru Gomionici kod Banjalke studentima je održao istorijski čas iguman Metodije, sa naglaskom na period Drugog svjetskog rata (1941‒1945) i socijalističke Јugoslavije (1945‒1991), a zatim je studente proveo kroz vrijednu muzejsku zbirku, koja je postavljena u prostoriji u kojoj je bila škola koju je pohađao Petar Kočić.

Studenti istorije posjetili su Spomen područje "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice, koje je bilo dio hrvatskog sistema logora Јasenovac. Predavanje je održao master istorije Marko Јanković, vodeći studente kroz područje na kojem se nalazi devet grobnih polja sa 105 registrovanih masovnih grobnica. Studenti su imali priliku da pogledaju i izložbu o jasenovačkom sistemu logora, najmasovnijem gubilištu Srba, Јevreja i Roma tokom genocida koje je nad njima izvršila NDH (1941‒1945).

Stručna ekskurzija studenata istorije (foto: unibl.org)

Na kraju, studenti su posjetili Spomen hram u Drakuliću, koji čuva uspomenu na žrtve masovnog zločina nad Srbima u banjalučkim naseljima Drakulić, Motike i Šargovac, te rudniku Rakovac 7. februara 1942, gdje je predavanje održao profesor istorije Dragoslav Ilić iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Stručnu ekskurziju organizovali su i vodili prof. dr Goran Latinović i viši asistent Nikola Ožegović, a ostvarena je zahvaljujući podršci prof. dr Srđana Dušanića, dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.