latinica  ћирилица
17/05/2021 |  12:10 ⇒ 12:14 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku prijetnja i za Rusiju

Kremlj smatra vrlo važnim da se spriječi dalji razvoj scenarija upotrebe sile u palestinsko-izraelskom konfliktu, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Vrlo je važno spriječiti da događaji dobiju oblik scenarija upotrebe sile. Zato se preduzimaju vrlo energični napori i na liniji "kvarteta" (Rusija, SAD, UN, EU) i raznih država kroz bilateralne kanale u stalnom su kontaktu i sa Izraelcima i sa Palestincima kako bi se spriječila razmjena udara - rekao je Peskov.

Eskalacija palestinsko-izraelskog konflikta predstavlja prijetnju za Rusiju jer se nalazi u susjednom regionu, izjavio je Peskov, komentarišući riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ovaj konflikt dešava u neposrednoj blizini od ruske granice.

- Bliskoistočni region se ne nalazi na drugom kontinentu, to je susjedni region, na to se misli kada se kaže neposredna blizina. I ovaj konflikt (između Palestine i Izraela) zaista predstavlja opasnost u slučaju nekontrolisane eskalacije i nastavka - rekao je on.

Kremlj je krajnje zabrinut porastom broja žrtava u palestinsko-izraelskom konfliktu i raketnim napadima, uključujući i na kancelarije medija.