latinica  ћирилица
17/05/2021 |  13:34 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Plavi telefon dostupan do 22.00 časova

Plavi telefon - savjetodavna linija za djecu i mlade, produžio je radno vrijeme za pet časova, te je od 15. maja dostupan svakim radnim danom od 09.00 do 22.00 časova.
Plavi telefon - Foto: RTRS
Plavi telefonFoto: RTRS

Iz banjalučkog Udruženja Nova generacija saopšteno je da su se na ovaj korak odlučili zbog povećanog obima aktivnosti, ali i velikog broja poziva van radnog vremena.

- Naime, od početka godine zaprimili smo preko 3.000 poziva i 10 prijava sumnji na nasilje nad djecom što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, imali smo i preko 900 poziva van radnog vremena što nam govori da je našim sugrađanima potrebna dodatna psihološka pomoć i podrška. U ovom periodu, kada su djeca, porodice, ali i odrasle osobe zbog pandemije kovida 19 izložene svakodnevnom stresu važno je da imaju pristup kvalitetnim uslugama savjetovanja, podrške i zaštite što im povećanjem dostupnosti naše usluge želimo i omogućiti - navodi se u saopštenju.

Plavi telefon omogućava svim osobama iz BiH besplatno i anonimno savjetovanje putem telefona 080 05 03 05 ili četa i imejla koji se nalaze na stranici www.plavitelefon.ba.

Na pozive odgovaraju obučeni savjetnici, diplomirani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici.

Iz Udruženja navode da je od pokretanja usluge Plavi telefon 2013. godine do danas zaprimljeno 24.400 poziva i upućeno preko 110 prijava sumnji na nasilje nad djecom.

- Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući kompaniji M:tel, pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje nas djeca pozivaju - navedeno je u saopštenju.