latinica  ћирилица
17/05/2021 |  13:56 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Pašalić i Nedimović o unapređenju saradnje

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Srbije Boris Pašalić i Branislav Nedimović sastali su se danas na marginama 11. sjednice Vlada Srbije i Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.
Nedimović i Pašalić - Foto: RTRS
Nedimović i PašalićFoto: RTRS

Pašalić i Nedimović konstatovali su da su i pored otežanih uslova saradnje usljed pandemije virusa korona, između dvije sjednice vlada realizovane brojne aktivnosti na realizaciji protokola i sporazuma o saradnji dva ministarstva, kao i aktivnosti definisane zapisnikom sa desete zajedničke sjednice.

Ministri su takođe konstatovali da većina dogovorenih aktivnosti i dalje ostaje prioritetna, a naročito aktivnosti u oblasti protivgradne zaštite u regionu Podrinja, jačanja kapaciteta sjemenske proizvodnje u Republici Srpskoj, saradnje Uprave za agrarna plaćanje Republike Srbije i Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, unapređenja poljoprivrednog zadrugarstva Republike Srpske, kao i daljeg jačanja i razvoja saradnje u oblasti organske proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je u oblasti veterinarstva dogovorena saradnja na implementaciji mjera fleksibilnosti u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji, kao i zajednička izrada planova hitnih mjera i razmjene iskustava sa terena kod pojave zaraznih bolesti.

U oblasti vodoprivrede dogovoren je nastavak saradnje na provođenju projekta "Program za integrisani razvoj koridora reke Save i Drine", koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, te nastavak saradnje između hidrometeoroloških zavoda Srbije i Republike Srpske.

U oblasti šumarstva razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti prerade drveta, kao i unapređenja proizvodnje sadnog materijala brzorastućih vrsta šumskog drveta i podizanja plantaža u inundacionim zonama Republike Srpske kroz saradnju sa ЈPŠ Šume Republike Srpske, a.d. Sokolac, ЈU Vode Srpske i Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada.

Ministri su dogovorili i priznavanje nacionalne oznake Srbije za organsku proizvodnju i organske proizvode Republike Srpske kao punovažne oznake na tržištima Srbije i Srpske.