latinica  ћирилица
17/05/2021 |  13:57 | Autor: SRNA

DŽaferović i Osmani protiv Vučića

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osamni verbalno su napali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Plenarna sjednica samita Brdo-Brioni (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Plenarna sjednica samita Brdo-Brioni (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Rasprava je počela kada su učesnici samita preduzeli inicijativu da se usvoje zaključci po kojima su granice u regionu nepromjenjive, čemu se Vučić unaprijed usprotivio, tražeći da se doda da su "nepromjenjive u skladu sa Poveljom UN", prenose "Večernje novosti".

Isti izvor navodi da su ponovljene stare floskule o krivici Beograda, a Vučić je oštro uzvratio Osmanijevoj i DŽaferoviću, koji su se obrušili na njega.

Samit Procesa Brdo-Brioni održava se danas na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Na samitu učestvuju predsjedavajući procesa, predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, te lideri zapadnobalkanske šestorke - članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Iljir Meta, te predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani.