latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:18 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Đokić: Gradnjom HE Buk Bijela Srpska i Srbija otvaraju novo poglavlje (VIDEO)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se gradnjom HE Buk Bijela otvara novo poglavlje saradnje Srpske i Srbije i zajedničkog rada koji će doprinijeti razvoju.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Ovaj događaj Republika Srpska, ali posebno stanovnici Foče i Podrinja čekaju više od 40 godina - rekao je Đokić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

On je zahvalio rukovodstvu Srbije za podršku koju pruža Republici Srpskoj.

Izgradnju ove hidroelektrane zajedno finansiraju elektroprivrede Srbije i Srpske sa oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine na području opštine Foča planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Nakon izgradnje HE Buk Bijela, koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hidroelektrane Foča i Paunci.

U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina preduzeće Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda Republike Srpske 49 odsto.

Ovaj strateški važnan infrastrukturni projekat imaće 57 metara visoku betonsku gravitacionu branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat-časa.

Ovo je najznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat gornjeg toka Drine koji ima dugi istorijat projektovanja, od 1965. godine. Idejni projekat je završen 1970. godine, kada je završena i eksproprijacija zemljišta.

Konačni poduhvat, zbog brojnih poteškoća, preduzele su tek Republika Srpska i Srbija.