latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:27 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

Obilježen dan sjećanja na srpske žrtve iz sarajevskog naselja Pofalići

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pale i porodice žrtava iz sarajevskog naselja Pofalići danas su položili vijence kod centralnog spomenika na Palama i odali počast svim srpskim žrtvama stradalim u Pofalićima u proteklom ratu.
Pale, Pofalići - pomen - Foto: SRNA
Pale, Pofalići - pomenFoto: SRNA

Vijence su položili i predstavnici Republičkog odbora porodica nestalih lica i Crvenog krsta Republike Srpske.

U napadu muslimanskih jedinica na sarajevsko naselje Pofalići u rano jutro 16. maja 1992. godine ubijeno je oko 200 civila srpske nacionalnosti, a uporedo sa likvidacijom i protjerivanjem srpskog stanovništva njihova imovina je opljačkana i spaljena.

Dijete nestalog lica, Dragana Kusmuk sa Pala rekla je novinarima da je današnji datum sjećanje na sve ubijene i nestale Srbe iz Pofalića, te da se traga za 21 Srbinom iz ovog naselja, a kada je riječ o stradalima u Sarajevu traži se još 176 Srba.

Kusmukova podsjeća da je na današnji dan, 17. maja 1992. godine, njen otac nestao, te da su njegovi posmrtni ostaci pronađeni i identifikovani uz pomoć Organizacije porodica poginulih i nestalih lica.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac ističe da ova organizacija uvijek prisustvuje obilježavanju dana sjećanja i pomenu za sva nestala lica srpske nacionalnosti, pa su tako i danas na Palama položili vijence za Srbe stradale u Pofalićima.

- Postoje problemi u traženju nestalih lica. Nismo zadovoljni uopšte radom određenih institucija na nivou BiH. Ne možemo da se pohvalimo ni radom Instituta za nestala lica, a mislili smo da će od njegovog formiranja biti veće poštovanje prema žrtvama i da neće jednostavno prikrivati određene masovne grobnice ili pojedinačne grobove - naveo je Grabovac.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li će se ikada više pronaći svaka grobnica koja je izmještena.

- I ja tražim svoju majku. U svakom slučaju moramo biti što aktivniji i što više da iznosimo u javnost da Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao, da nije podiglo optužnice protiv izvršilaca i nalogodavaca nekih hrvatsko-muslimanskih jedinica koje su djelovale na prostoru bivše BiH - istakao je Grabovac.

On je poručio da ova organizacija neće odustati od traženja nestalih lica i grobnica, te da namjeravaju da jedan akt proslijede Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Tužilaštvu BiH u kome bi iznijeli sve primjedbe i nezadovoljstvo radom tih institucija.

Predsjednik paljanske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Željka Košarac izjavila je novinarima da su porodice ogorčene i nezadovoljne procesom traženja nestale rodbine, te dodala da u tome nemaju podršku nadležnih institucija na nivou BiH.

Ona kaže da nisu zadovoljni ni radom Tužilaštva BiH, niti procesom traženja Srba.

Prema njenim riječima, na današnjem okruglom stolu o temi "Saznanje i nestali Pofalićki Srbi" nisu bili prisutni ni predstavnici Tužilaštva, ni Agencije za istrage i zaštitu BiH, a sastanak je organizovan s ciljem otkrivanja prepreka u procesu traženja mjesta i grobnica kako bi ekshumirali posmrtne ostatke svojih članova porodica za kojima tragaju već 29 godina.