latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:40 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Vučić nakon samita: Oko promjene granica nije bilo saglasnosti

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, ali da oko promjene granica nije bilo saglasnosti, istakao je predsjednik Aleksandar Vučić.
Lideri zemalja zapadnog Balkana (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Lideri zemalja zapadnog Balkana (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Aleksandar Vučić je, nakon plenarne sjednice, naveo da je najvažnije da postoji koncezus da se cijeli region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da se na tome radi.

- Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom. Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo bili saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, bilo je pitanje promjene granica oko čega nije bilo saglasnosti - istakao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

 

Kako je objasnio, u regionu pojedini na dva različita načina tumače mijenjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se mijenjaju van pravila koja su ustanovili.

- Srbija se uvijek zalagala za nemijenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promjena, sutra ne može. Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni - dodao je Vučić.

Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji, ali kako kaže sastanak je bio pristojan i dobar,  uz mnogo replika.

- Ali na to smo navikli. Prije svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo - kazao je Vučić.