latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:51 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Šeranić-Lončar: Dogovoreno jačanje saradnje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar održali su danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, bilaterilni sastanak nakon zajednične sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Lončar i Šeranić (foto: Vlada Republike Srpske) -
Lončar i Šeranić (foto: Vlada Republike Srpske)

Tokom razgovora Šeranić je zahvalio Lončaru i Vladi Srbije za nesebičnu i bratsku podršku koju su izkazali zdravstvenom sistemu Republike Srpske u periodu borbe protiv pandemije virusa korona.

Ujedno, Šeranić je čestitao Republici Srbiji i njenom rukovodstvu na odličnoj organizaciji procesa vakcinacije stanovništva protiv Kovid-19, u koju je i sam imao priliku da se uvjeri, posebno zahvalivši za pruženu ruku podrške Republici Srpskoj i organizaciju vakcinacije u Srbiji za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite iz Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je izazovima sa kojima će se zdravstveni sistemi suočiti nakon pandemije virusa korona, što se prvenstveno odnosi na pružanje redovne zdravstvene zaštite za građane, opremanje bolnica i unapređenje zdravstvenih usluga kada se zdravstvene ustanove, u punom kapacitetu, vrate redovnom načinu rada, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Ministri su razmijenili i mišljenja o tome kako nagraditi mlade ljekare koji su se požrtvovano i profesionalno angažovali u kovid odjeljenjima tokom pandemije.

Na sastanku je razgovarano i o izazovima u vezi sa obezbjeđivanjem adekvatnih sertifikata koji će građanima biti potrebni radi nesmetanog kretanja, posebno u inostranstvo.

Konstatovano je i da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske isplatio sva dugovanja za pružene zdravstvene usluge građanima Republike Srpske u Srbiji, u skladu sa Sporazumom o saradnji iz oblasti zdravstvenog osiguranja, navodi se u saopštenju.

Za naredni period dogovoreno je jačanje saradnje ova dva ministarstva, kao i posjeta ministra Alena Šeranića Ministarstvu zdravlja Srbije.