latinica  ћирилица
17/05/2021 |  15:22 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Od posljedica virusa korona u UKC Srpske preminula porodilja

Od posljedica virusa korona, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske juče je preminula porodilja S. Ž. (1988), za čiji su se život ljekari borili pune dvije sedmice, potvrđeno je za RTRS iz ove zdravstvene ustanove.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

- Naime, 2. maja 2021. godine u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske primljena je trudnica S.Ž. u 30. nedjelji trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona. Porodilja je prethodno bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj u periodu od 30.aprila do 2. maja 2021. godine, kada je transportovana u našu ustanovu - naveli su iz UKC-a Srpske.

Dodaju da su nakon prijema, odnosno 3. maja, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo indikovali završetak trudnoće carskim rezom.

- Nakon obavljenog carskog reza pacijentkinja je primljena u Јedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje gdje je nastavljen terapijski tretman. Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje pacijentkinja je zahtijevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju (neinvanzivni respirator), a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju (respirator). Kontrolni test na virus korona urađen je 13. maja 2021. godine i bio je negativan - rečeno je za RTRS iz UKC-a Srpske.

Iz UKC Srpske navode da zbog komplikacija osnovne bolesti, Kovid 19, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe ljekara UKC Republike Srpske.

- Nažalost, sprovedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima 16. maja 2021. godine i nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je nažalost preminula 16. maja 2021. godine u 9.55 minuta - navodi u UKC Srpske.

Dodaju da što se tiče zdravstvenog stanja djeteta koje je hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti UKC, danas u četrnaestom danu života nalazi se na kiseoniku od tri litre u minuti.

- Prvih šest dana života bilo je na mehaničkoj ventilaciji - navode iz UKC Srpske.

Iako je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj pod kontrolom i evidentan je pad zaraženih i hospitalizovanih pacijenta u bolnicama Republike Srpske i u njihovoj ustanovi, UKC Srpske podsjeća javnost da još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

- Јoš jednom smo svjedočili nepredvidivosti virusa korona i komplikacijama koje ova opaka bolest izaziva. Borbu sa ovom pošasti u našoj ustanovi je izgubila porodilja i ovom prilikom rukovodstvo naše ustanove, kao i kolektiv Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje na čelu sa načelnikom dr Draganom Rakanovićem žele da izjave saučešće porodici preminule zbog nenadoknadivog gubitka - rečeno je iz UKC-a.

Navode da u Kovid odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo hospitalizovana jedna pozitivna pacijentkinja.

- Radi se o trudnici u 7. mjesecu trudnoće, koja je primljena 11. maja 2021. godine. Trenutno je lakše kliničke slike, bez tegoba, uredne saturacije, pod intenzivnim nadzorom u Klinici. Laboratorijske analize se rade svakodnevno, pulsna oksimetrija, CTG monitoring, kao i ehosonografski pregledi. Osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo naglašava da je ishod ove bolesti je jako nepredvidljiv, te da uz njihov intenzivan nadzor i uz saradnju kolega iz drugih klinika UKC Srpske nastoje da pacijentkinju dovedu do potpunog oporavka i koriste ovu priliku da još jednom zamole sve trudnice i porodilje da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera u uslovima pandemije virusa korona - rečeno je za RTRS iz UKC-a Srpske.

Јoš jednom Univerzitetski klinički centar apeluje na građane, neodgovorne pojedince, aktiviste društvenih mreža i aktere političkog žovota u Republici Srpskoj da ne koriste tuđu tragediju u dnevnopolitičke svrhe.

- Ljekari i drugo medicinsko osoblje UKC Srpske nadljudskim naporima čine sve da spasu svaki ljudski život što potvrđuju i mnoga svjedočenja pacijenata koji su preživjeli virus korona.