latinica  ћирилица
17/05/2021 |  15:41 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Šeranić - Tepavčević: Stručna podrška osnivanju zavoda za socijalnu zaštitu Srpske

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije pružiće u narednom periodu tehničku i stručnu podršku s ciljem osnivanja zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, najavila je ministaka Darija Kisić Tepavčević na sastanku u Istočnom Sarajevu sa ministtom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem.
Sastanak: Šeranić i Tepavčević - Foto: Facebook
Sastanak: Šeranić i TepavčevićFoto: Facebook

Sagovornici su se saglasili o potrebi preduzimanja konkretnih koraka s ciljem unapređenja saradnje u oblasti socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ministri su razgovarali i o pojednostavljenju procedura u obezbjeđivanju socijalne zaštite građana Srbije u Srpskoj i obrnuto, kada se nađu u situaciji potrebe za socijalnom zaštitom, kao i o mogućnosti potpisivanja posebnog ugovora kojim bi se ta oblast regulisala.

Šeranić je rekao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zainteresovano za iskustva Srbije po pitanju Zakona o socijalnoj karti, koji je u februaru usvojila Narodna skupština Srbije.

- Šeranić je informisao Tepavčevićevu o potrebi osnivanja zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, ustanove socijalne zaštite kakva već funkcioniše u Srbiji - navedeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Zavod za socijalnu zaštitu Republike Srpske će se, kao krovna institucija u oblasti socijalne zaštite, baviti razvojem, praćenjem, unapređenjem, planiranjem, te istraživačkim i stručnim poslovima.

Namjera je da se osnivanjem tog zavoda u Srpskoj obezbijedi stručna institucija u oblasti socijalne zaštite koja će imati veliki uticaj na razvojne pravce djelovanja u ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

Kontakti sa ovim zavodom u Srbiji su već ostvareni, te će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana, o čemu će konkretnije biti riječi tokom planirane posjete Zavodu stručnjaka iz ove oblasti iz Republike Srpske.